Az amerikai vállalatok 2022 második negyedéve óta a legnagyobb negyedéves nyereségnövekedést érték el a harmadik negyedévben. A cégek többségének sikerült felülmúlnia az elemzők várakozásait – derül ki az LSEG összesített adataiból a Reuters szerint.

Az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek összesített nyeresége az előzetes becslések alapján 6,3 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakában elértet. Ez jóval magasabb, mint az elemzők által október elején várt 1,6 százalék. Az LSEG szerint a negyedéves jelentések 81,3 százaléka felülmúlta az elemzői várakozásokat, ez a legmagasabb pozitív meglepetési arány 2021 második negyedéve óta.

Persze a pozitív meglepetések ekkora arányához szükség volt arra is, hogy az elemzők nyáron alaposan pesszimistává váljanak az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatban. Július elején ugyanis még tíz százalék feletti növekedést vártak a harmadik negyedévre. A legjobban a technológiai és a távközlési szektor cégei lepték meg az elemzőket, előbbiek 80, utóbbiak 89 százaléka ért el nagyobb profitot, mint amire a szakértők számítottak.

Morgan Stanley mindenesetre eléggé optimistává vált a jó szezont követően az amerikai tőzsde kilátásaival kapcsolatban. Közölték, szerintük az S&P 500-as index 4500 ponton zárja az évet, ami 2 százalékos emelkedést jelentene a mostani szinthez képest.

A befektetési bank stratégái szerint az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek átlagos egy részvényre jutó nyeresége jövőre 7 százalékkal emelkedhet. Az árbevétel 4-5 százalékkal haladhatja majd meg az ideit. Miközben a munkaerő költségek csökkenhetnek.

Szerintük egyébként a tartós fellendülés csak a jövő év későbbi időszakában indulhat, és akkor az árrések bővülése mellett már a mesterséges intelligencia alkalmazásának is meglesznek a látható eredményei a cégek profitjában. 2025-ben ennek hatására további 16 százalékos profitbővülést vizionálnak.

 

Infláció: messze nem ez lehet a vége

Épp hogy 10 százalék alá esett az éves szintű infláció, ami nemrég még 20 százalék volt. A folyamatok alapján nem zárható ki, hogy a folytatás is hasonló lesz. Bővebben ->

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!