A szén-dioxid eltávolítása a légkörből egyre nagyobb üzletág a globális felmelegedés elleni küzdelemben, de nem csak a nagy légszívók végzik a munkát. Az új technológia egy még nagyobb, potenciális erőforrást céloz meg: az óceánt. 

Az óceán, amelyet gyakran a bolygó tüdejéhez hasonlítanak, a világ legnagyobb természetes szén-dioxid-nyelője. Az általunk igényelt oxigén felét termeli, és a nem igényelt szén-dioxid negyedét elnyeli. A klímaváltozás hatásai elleni puffer ugyanakkor áldozatul is esett annak, mivel

a túlzott hő és a szén-dioxid miatt savasabbá válik, és kevésbé képes ellátni a feladatát.

Most olyan vállalatok, mint az Equatic, a Captura, a Running Tide és az Ebb Carbon nevű startup cég új technológiával próbálják helyreállítani az óceánok kémhatását, és felgyorsítani természetes képességeit − írja a CNBC.

"Helyreállítjuk az óceán kémiai egyensúlyát, majd lehetővé tesszük, hogy az óceán elnyelje a CO2-t, és biztonságos, stabil formába alakítsa át" − mondta Ben Tarbell, az Ebb Carbon társalapítója és vezérigazgatója. Tarbell kifejtette, hogy várakozásai szerint

a vállalat az elkövetkező öt évben évente több mint egymillió tonna CO2-t fog eltávolítani az óceán saját természetes képességeinek javításával.


S hogy miként működik? Az Ebb a modulokat az óceán vizének közelében helyezi el − az elsőt a Washington állambeli Sequim-öbölnél. A tengervíz átfolyik az Ebb rendszerén, amely elektrokémiai folyamatot alkalmaz a sav eltávolítására. A savaktól megszabadulva a víz visszakerül az óceánba, amely sokkal jobban képes a CO2 újbóli felvételére és természetes bikarbonát formájában történő tárolására.

"Bárhol telepíthetjük moduljainkat, és ahogy méretezzük a rendszert, úgy fogjuk telepíteni a part menti, már meglévő ipari létesítményekbe, amelyek óceánvizet dolgoznak fel" − tette hozzá Tarbell. Ez jelentősen csökkentheti a költségeket.

Az Ebb a szén-dioxid-eltávolítási szolgáltatását olyan vállalatoknak értékesíti, mint a Stripe, amelyek a nettó nullás céljuk eléréséhez keresnek lehetőségeket. 

"A nagyvállalatok hajlandóak fizetni azért, hogy a légkörből kivonják a szenet, és ezzel ellensúlyozzák az üzleti tevékenységük más területein keletkező kibocsátásokat. Ezek a piacok önmagukban több milliárd dolláros piaci lehetőséget jelentenek"
 − mondta Gabriel Kra, a Prelude Ventures ügyvezető igazgatója.

Tarbell technológiája jelenleg több mint 100 dollárba kerül minden tonna eltávolított CO2-ért, de minél több helyre kerül ki, annál jobban fog csökkenni az összeg.

Mivel rendszereiket a meglévő infrastruktúrával, például sótalanító üzemekkel és tengerparti erőművekkel kapcsolják össze, kihasználhatják a meglévő infrastruktúra költségeit, hogy előnyöket biztosítsanak számukra, miközben a saját költségeik is csökkennek − tette hozzá Tarbell.

A Prelude mellett az Ebb Carbon mögött az Evok Innovations, a Congruent Ventures és a Propeller áll. A vállalat eddig 27,75 millió dollárt gyűjtött össze.