Pár nappal ezelőtt az OTP már kiadott egy figyelmeztetést, hogy adathalászok magukat az OTP Bank ügyintézőinek kiadva próbálják a gyanútlan ügyfelektől megszerezni banki adataikat, majd ezek segítségével a pénzüket. Ez történhet sms-ben, emailen és egyre többször telefonon is.

Jellemzően a következő hamis információkkal bombázzák a felhívottat:

  • Konkrét kereskedőnél végzett tranzakcióval kapcsolatban kérdezik, valóban a hívott végezte-e, jóváhagyja-e.
  • Kecskeméten vásárlási kísérletet észlelt a bank, és egyeztetnie kell az ügyféllel, hogy más hozzáférhetett-e a bankkártyájához.
  • Átutalást kíséreltek meg kezdetben egy Ludmilla, jelenleg egy Nagy László nevű személy részére – megkérdezik az ügyfelet, hogy a tranzakciót ő végezte-e, jóváhagyja-e.
  • Az ügyfél számláját, netbankját feltörték – utasítják, hogy a pénze megvédése érdekében a számla egyenlegét egy biztonsági számlára utalja át.

A beszélgetések során feltett kérdésekkel az elkövetők arra törekszenek, hogy megszerezzék az ügyfél bankkártya-, illetve bankszámlaadatait és biztonsági kódjait. Több ügyféllel letöltettek a Google Play áruházból olyan, távoli asztali alkalmazást (AnyDesk, TeamViewer), mely a regisztrációt követően generált kód kiadásával távoli elérést biztosított a telefonjához, számítógépéhez.

Most kriptovalutával próbálkoznak

A bűnözők újabb és újabb történetekkel próbálnak az ügyfelek bizalmába férkőzni. A legújabb, hogy kriptovalutával kapcsolatos befektetést ajánlanak telefonon keresztül.