A piacok délelőtti hangulata így visszatekintve már komornak mondható. A változást az olasz kötvénykibocsájtás hozta meg. Egyértelmű volt, hogy a befektetők körében ez egy jelentős kockázatot jelentett, azonban habár az adat a januárihoz viszonyítva negatív volt, de továbbra is 5 százalék alatt tudott maradni a 10 éves kötvény hozama.

A hír megjelenése után lassan indult meg a talpra állás, de a sorozatos jó adatok megtették hatásukat. Az amerikai használt lakásvásárlások értékesítése meghozta a jókedvet és sikerült elfeledtetni a hétfői olasz választások eredményét.

Véleményem szerint az optimista hangulatot a fiscal cliff miatti félelmek vethetik majd vissza. Ennek ellenére szerintem az eredmény tekintetében nem fog meglepetés születni, vagy ismét elhalasztják a döntést, vagy kitolják az adósságplafont. Mindkét döntés új lökést adhat a piacoknak felfelé, ami új csúcsokra lökheti a piacokat, annak ellenére, hogy nem ezt diktálná a realitás. Nem zárnám ki a negatív meglepetés esélyét sem, elképzelhető, hogy a napjainkban jól bevált teszteléshez folyamodnak, és egy negatív hírrel sokkolják a piacot. Ennek nem adok nagy esélyt, de soha nem szabad figyelmen kívül hagyni a negatív eshetőséget sem, mert ezeket a kockázatokat is kezelni kell.

 

Vogel András, Solar Capital