Volkswagen és a Stellantis autógyártó konszern és a Glencore bányaipari társaság anyagi hozzájárulással támogatja az ACG pénzügyi befektető társaság tervét akkumulátornyersanyag-bányák megvásárlására Brazíliában – jelentette be a londoni tőzsdén jegyzett SPAC (Special Purpose Acquisition Company) speciális célú felvásárló társaság.

  • Az ACG egymilliárd dolláros tőkealapot készül felállítani egy nikkel-szulfid kitermelő létesítmény és egy rézbánya megvásárlására.
  • A Volkswagen leányvállalata, a PowerCo 100 millió dollár előleggel járul hozzá a nikkel-szulfid kitermelő létesítmény megvásárlásához.
  • Hasonló összeggel járulnak hozzá az ügylethez a Stellantis és a Glencore vállalatok.
  • valamint a bányászati befektetésre szakosodott La Mancha pénzügyi alap is.
  • A fennmaradó összeget tőzsdei kibocsátással tervezik előteremteni.

Az ACG a tőzsdei bevezetéssel ACG Electric Metals részvényeket bocsát majd ki – jelentette be Artem Volynets, az ACG vezérigazgatója. Az alap 51 százalékos tulajdonrészén osztozik majd a Glencore, a Stellantis és a La Mancha alap, 49 százaléka pedig szabad forgalomba kerül.

Szijjártó Péter: Magyarország Európa élén lesz az elektromos akkumulátorok gyártásában

A külgazdasági és külügyminiszter szerint, ha lezajlanak a jelenlegi beruházások, akkor az elektromos akkumulátorok gyártásban megelőzzük majd Németországot és az Egyesült Államokat is. Bővebben>>>

Instabil állapot miatt visszamondták az üzletet

A dél-afrikai Sibanye-Stillwater vállalat januárban visszalépett a két bánya megvásárlásától azt állítva, hogy a nikkelbánya geotechnikailag instabil.

Az eladó szerződésszegésért 1,2 milliárd dolláros kártérítési pert indított a vevő ellen. Az ACG teljes bizalmának adott hangot a bányák állapotát illetően és bővíthetőknek nevezte azokat.

A Volkswagen és a Stellantis az elektromos autóihoz szükséges akkumulátorok nyersanyagszükségletét kívánja biztosítani a befektetéssel. A Volkswagen a PowerCo vállalatba szervezte ki akkumulátor-üzletágát, beleértve az akkumulátorcellákat gyártó üzemek építését, a szükséges nyersanyagok biztosítását és az akkumulátorok újrahasznosítását is.

A Brazíliában termelt nikkelkoncentrátumot a Glencore nyugat-európai és észak-amerikai üzemeiben dolgozzák majd fel.

A nyersanyagkészlet véges, az akkumulátor-újrahasznosításon kellene gondolkozni

Az elektromobilitásé a jövő, ez nem kérdés, csak ehhez rengeteg akkumulátorra van szükség. A mindenkori kormányok eldönthetik, hogy ennek a trendnek az élére állnak, vagy csak messziről figyelik, ahogy a világ átalakul - mondta a Napi.hu-nak Bera Péter, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója. Beszéltünk a tiltakozásokról is. Exkluzív interjú. Bővebben>>>