A járatra Moszkva irányába kizárólag azok az orosz állampolgárok szállhatnak fel, akik olyan retúr jeggyel rendelkeznek bármely oroszországi légitársaság járatára, amelynek Európába tartó szakaszát már felhasználták.

Az Aeroflot Airbus A321-es pénteken reggel indult a moszkvai Seremetyjevo repülőtérről, majd a fehérorosz, lengyel és szlovák légtéren keresztül repült Magyarországra.

Az Ukrajnából Magyarországra átmenekült harmadik országbeli állampolgárok, első sorban indiai diákok számára az elmúlt és a következő napokban számos repatriációs járat közlekedik Ferihegyre, több ezer külföldi állampolgárt hazaszállítva - írja a szakportál.

Az itt rekedt oroszok a mostani repatriációs járatot nem számítva az elmúlt napokban csak átszállással, leginkább Isztambulon keresztül, a Turkish Airlines járataival juthattak haza. A török légitársaság ezért jelentősen növelte a budapesti járatainak kapacitását a héten, több alkalommal is szélestörzsű Airbus A330-as vagy Boeing 777-es gépeit küldte Budapestre.

Kölcsönös tilalom

Az Európai Unió tagállamai, köztük Magyarország is kitiltotta a légteréből hétfőtől az oroszországi illetőségű repülőgépeket, emiatt az orosz légitársaságok leállították európai járataikat. A viszonossági alapon elrendelt orosz tiltás miatt pedig az európai cégek sem üzemeltethetik oroszországi járataikat, emiatt megszűntek a közvetlen légijáratok az uniós tagállamok és Oroszország között.

Az ukrán háborúval kapcsolatos híreket ezen a linken olvashatja.