Minden bizonnyal a világ legolcsóbb táblaszámítógépét mutatta be az indai emberi erőforrások fejlesztésének minisztériuma Delhiben - jelentette a BBC. A diákoknak 35 dollárért (körülbelül 7800 forint) kínált kéttenyérnyi, érintőképernyős, két USB-porttal ellátott szerkezet alkalmas internetes szörfözésre és videokonferenciák tartására. Akkumulátora egy feltöltésével három órán át képes működni.

Az Aakash (jelentése: ég) névre keresztelt táblagép segítségével a minisztérium be akarja vezetni a digitális világba a vidéken élő diákokat. A humánerőforrás-minisztérium 500 gépet adott át egyetemi hallgatóknak tesztelésre. A kormány százezer Aakasht akar vásárolni rövid időben belül, és reményei szerint a következő néhány évben tízmillió készülék juthat el a kispénzű tanulókhoz.

Brit cég gyártja Indiában

A készüléket a nagy-britanniai székhelyű DataWind fejlesztette ki együttműködésben az Indiai Technológiai Intézettel. A táblagépeket Dél-Indában fogják gyártanai a DataWind új üzemében. A vállalat vezérigazgatója, Suneet Singh Tuli úgy véli, áttörték a számítástechnika eszközök és az internet használatának árkorlátját.

Létrehoztuk azt a készüléket, amely olyan olcsó, hogy a nagy tömegek is meg tudják vásárolni - állítja. A cég azt tervezi, hogy piacra dobja az Aakash kereskedelmi forgalmazásra szánt változatát is. Ezt UbiSlate-nek fogják hívni és várhatóan 60 dolláros áron kerül az áruházak polcára.

A puding próbája...

A szakértők elismerik, hogy az internet azonnali elérésének lehetővé tétele kisebb forradalmat indíthat el az indiai vidéki térségek lakosainak oktatásában. A bírálók azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a készülék még nem bizonyított.

Az olcsó táblagépek általában használhatatlanok, mert érintőképernyőjük gyenge és lassúak. Az humánerőforrás-minisztérium 2009-ben már előállt egy hasonló ötlettel, a tízdolláros laptoppal, ami komoly médiaérdeklődést váltott ki a világon. A Sakshat nevű szerkezet azonban csalódást okozott, megmaradt prototípusnak, azaz nem váltotta valóra a szuperolcsó számítógép megalkotásához fűzött reményeket.