Az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett, a világ 5 legjobb kerámiagyártója közé tartozó, vezető kerámiaspecialista vállalat, a RAK Ceramics felvásárolja a sauerlandi székhelyű szerelvénygyártó céget, a Kludi-t. Ezzel kapcsolatban a cég hétfő délelőtt írt alá megállapodást az előző tulajdonossal. A tranzakció 2022. május 31-ig megy végbe, függően az átadás menetétől - írja közleményében a vállalat.

Az új tulajdonossal a Kludi továbbra is biztosítja a szükséges támogatást, illetve pénzügyi hátteret a cég növekedési stratégiájának megvalósításához, a 2018-ban megkezdett termelési és logisztikai területekre koncentráló korszerűsítési folyamatainak továbbviteléhez és a fenntarthatósági szempontok érvényesítéséhez. Egészen a közelmúltig a társaság részvényeit a cégalapító unokája, Franz Scheffer birtokolta, aki ezzel a lépéssel kiszáll a vállalatból. Az aktuális vezetők továbbra is folytatják a munkájukat.

A Kludi pillanatnyilag körülbelül 860 alkalmazottat foglalkoztat, közülük hozzávetőleg 350 ember dolgozik a vállalat mendeni központjában, Németországban, 140 alkalmazott az ausztriai hornsteini telephelyeken veszi fel a munkát, míg további 230 fő Magyarországon, Diósdon vállal aktív szerepet a cég mindennapjaiban. A 2021-es pénzügyi évben a vállalat árbevétele éves szinten csaknem tíz százalékkal, 118,3 millió euróra nőtt. Az elmúlt három és fél évben a vállalat egy átalakítási programot hajtott végre, amelynek részeként a Kludi olyan új, fiatal vezetőket vett fel, akik modernizálták a cég marketing- és értékesítési tevékenységét, a termelést, az ellátási láncot, valamint a digitalizációs folyamatokat.

A RAK Ceramics a világ egyik legnagyobb kerámia márkája. Mintegy 15 000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte. Kerámiára és gres porcelánra, fali - és padlócsempékre, étkészletekre, szaniterárukra és csaptelepekre szakosodott. Több mint 150 országban szolgálja ki ügyfeleit, és minden kontinensen jelen van. A RAK Ceramics az Egyesült Arab Emírségekben az Abu Dhabi Értékpapírtőzsdén nyilvánosan jegyeztt társaság.

A felvásárlás a tájékoztatás szerint nem jár a német Kludi márka függetlenségének feladásával: az akvizíció egy régóta fennálló partnerkapcsolat folyományaként megy végbe, és új lehetőségeket nyit a szerelvénygyártó számára.