A Magyar Nemzeti Bank még 2019-ben átfogó vizsgálatot indított a Raiffeisen Bank Zrt.-nél, illetve összevont alapú felügyelete alá tartozó leányvállalatánál.

A vizsgálat nyomán a jegybank számos kötelezés teljesítését írta elő a hitelintézetnek, s a feltárt problémák miatt 43 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a bankot.

A határozat teljesítéseként a hitelintézet által beküldött jelentések nyomán az MNB több kötelezés esetében sem tudott meggyőződni arról, hogy a Raiffeisen Bank teljeskörűen kijavította-e a feltárt hiányosságokat.

A jegybank ezért az elmúlt bő egy évben kétszer is kérte a banktól a teljesítés pótlólagos igazolását, ám az ennek ellenére sem történt meg több informatikai és betétbiztosítási, illetve egy, a work-out területre vonatkozó jogsértés kapcsán - olvasható az MNB lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Az MNB ezért előírja a Raiffeisen Banknak, hogy érdemben csökkentse a magas és kritikus súlyosságú IT-sérülékenységek számát, illetve végezze el kritikus IT-alkalmazásai egyidejű katasztrófa-helyreállítási tesztjét.

A banknak gondoskodnia kell továbbá az IT-auditok részterület szintű tervezéséről és az összes IT részterület legalább 3 évente történő vizsgálatáról, illetve el kell végeznie a kiszervezett tevékenységek vizsgálatát az összes e tevékenységet végző cégnél.

Az ismételt jogsértések miatt az MNB további 34 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra - írja az MNB.