A vezetőség a konszern részvényeseinek decemberi közgyűlésén bocsátja szavazásra a kezdeményezést - írja az MTI a dpa hírügynökségre hivatkozva.

A költözésre adózási okokból kerül sor, ahogy azt Ben van Beurden a konszern elnöke egy interjúban sejteni engedte. A holland kormány ugyanis úgy döntött, hogy nem törli el az osztalékadót, ami viszont Nagy-Britanniában nincsen.

A hivatalos indoklás szerint az egyszerűbb szervezeti struktúra és a gyorsabb, rugalmasabb működés lehetővé tétele miatt döntött a konszern a költözés mellett.

A székhely áthelyezése nem érinti a konszern Hollandiában foglalkoztatott 8500 alkalmazottját, a mintegy tíz fős legfelsőbb vezetés viszont Londonba költözik. A székhely áthelyezése egyben azzal is jár, hogy az olajipari konszernnek meg kell válnia a nevében szereplő “Royal Dutch” kifejezéstől.

A holland ügyvezető kormány “kellemetlen meglepetésként” értékelte a Shell bejelentését.

“Tárgyalásban vagyunk a Shell vezetésével a döntésnek a foglalkoztatásra, a nagyobb beruházásokra és a fenntartható működésre gyakorolt következményeiről” - jelentette ki Stef Blok gazdasági miniszter egy rádióinterjúban.