Egy maratoni, 12 órán át tartó döntő után, amelyben a világ tizennyolc országának harminckét gelatokészítője vett részt a magyar induló nyerte a világ legjobbjának járó elismerést - derül ki a világ egyik legnagyobb fagylaltgépeket gyártó cége, olasz Carpigiani közleményéből. A Festival World Masters Final címen futó verseny egyik társszervezője a Gelato, a mások a Sigep - Italian Exhibition Group kiállításszervező volt.

A győztes fagylalt Fazekas Ádám “Frutta di Pistacchio” fantázianevű édességkölteménye lett. A cukrász a budapesti Fazekas Cukrászda vezető cukrásza, ez a fagylaltja pisztáciakrémem alapul, amit tonkababbal és málnával bolondított meg az alkotó. A zsűri díjazta Fazekas technikai tudását, a édesség különleges összetevőit és ízét.

A cukrász nagy menetelése még 2018-ban kezdődött, amikor megnyerte a gelatokészítők magyarországi versenyét. Az ezt követő éveben a Gelato Festival Next Generation verseny első helyét szerezte meg, amelyen a 16 legjobb 30 év alatti mesterrel mérte össze tudását. Végül az Európában rendezett szuperdöntőben győzött, ahol a világ legjobb gelatokészítői találkoztak. Elmondása szerint kimeríthetetlen tudásvágya hajtja előre szakmájában a győztes termékkölteményhez cukrászdájának egyik legjobban fogyó édessége adta az ihletet.