A Siemens Gamesa nyerte az Ishikari öböl közelében, a Japán-tengerre épülő első szélerőmű-projektet. A 112 MW-os turbinateljesítményre szóló üzlet, amit a Green Power Investmenttel kötnek, az első offshore megrendelés Japánban - adta hírül az Offshore Wind Business.

A jövő évben már telepíteni is kell azt a 14 darab SG 8.0-167 DD tengeri szélturbinát, amelyekre a bekapcsolást követően a Siemens Gamesa 15 éves, teljeskörű üzemeltetési és karbantartási szolgáltatást is vállalt. Az egyenként 8 MW teljesítményű, 167 méteres átmérőjű rotorral rendelkező modellek sikere lehet a szigetország energetikai nyitásának egyik kulcsa - vélik a Siemens szélturbina-építő cégénél.

Marc Becker, a vállalat offshore üzletágának vezérigazgatója szerint az üzlet megkötéséhez segítette őket az is, hogy jelenleg már telepítés, illetve részben üzemelés-szervizelés alatt áll a szigetországban mintegy 1 gigawattnyi szárazföldi szélerőmű, amihez a Siemensnek "köze van" - és így nem voltak ismeretlenek a japán pályázaton.  

„A tengeri szélturbinák és a szolgáltatási szerződés kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy több tiszta, megújuló energiát vigyünk be Japán energiamixébe" - magyarázta Becker. Japán a második olyan ázsiai ország, amelynek a Siemens Gamesa szállít és szolgáltat - Tajvan 2019 óta használja az európai technológiai csomagot, és összesen több mint 3 GW offshore termelőpotenciált rendelt be a Siemens Gamesától.