A találkozón további megállapodásokat írtak alá a keleti útvonalra vonatkozó hosszútávú, gáz-adásvételi szerződések vonatkozásában. Egyebek között rögzítették, hogy áttérnek a Kínába szállított orosz gáz elszámolásában a nemzeti fizetőeszközökre, vagyis a rubelre és a jüanra - írja az MTI.

Miller az új fizetési mechanizmus kapcsán megjegyezte, hogy mindez kölcsönösen előnyös, korszerű, megbízható és gyakorlatias.

A Gazprom és a CNPC vezetői ezenfelül megvitatták az Oroszországból Kínába a távol-keleti csővezetéken tervezett gázszállítások projektjét, valamint a Szila Szibiri-2 (Szibéria Ereje-2) és a Mongóliába irányuló Szojuz-Vosztok földgázvezetékek megépítésének perspektíváit, amelyek összekötnék az orosz és a kínai gázszállítási rendszereket.

A Gazprom beszámolt arról is, hogy Miller tájékoztatta Taj Hu-liangot az úgynevezett keleti útvonal, vagyis a Szila Szibiri vezeték építésének menetéről. A tervek szerint az év végére a koviktai gázlelőhelyről már megindulhat az energiahordozó szállítása a Szila Szibiri vezetéken keresztül. Az orosz vállalat hangsúlyozta, hogy ilyen módon teljesíteni tudják majd 2023-ra vonatkozó szerződéses kötelezettségüket a Kínába irányuló gázszállítások növelésére.