A brüsszeli központú Louis Delhaize-csoport 10 millió eurós (2,8 milliárd forintos) veszteséget szenvedett el az első negyedévben, szemben az elemzők által várt 20 millió eurós profittal, és a tavalyi évben elkönyvelt 126 millió eurós nyereséggel - írja a Wall Street Journal-ra hivatkozva az Origo. A belga-francia csoport a magyarországi Match, Cora és Profi üzletláncok tulajdonosa is, sajtóhírek szerint ezektől szívesen megválna, s a Coop-csoport megvásárolná azokat.

A csoport forgalmának fele az Egyesült Államokból származik, ott Food Lion márkanéven futnak az üzletek, de az első negyedévben erősen visszaesett az árbevétel. Ennek oka elsősorban az volt, hogy a társaság megpróbálta áthárítani a vásárlókra a megemelkedett beszerzési költségek plusz terhét, de az áremelés miatt sokan elfordultak a Food Liontól.

A Delhaize az első negyedévben 126 amerikai boltot bezárt, ez az átszervezés 167 millió euró kiadással járt. A társaság bejelentette, hogy figyelmét a jövőben a költségek csökkentésére és árainak versenyképességére fordítja, és tartja magát ahhoz a korábbi céljához, hogy 2012-ben 500 millió eurós megtakarítást valósít meg - írta az Origo.