Ukrajnában nehézkessé vált a nyers napraforgóolaj előállítása a háború miatt, valamint a konfliktus zónák miatt a szállítás is nehézségekbe ütközik.. A nyers alapanyagból helyben készítik a végterméket, de a német üzemek már kifogytak a készletekből, és egyelőre nincs alternatív beszerzési forrásuk, emiatt több kiskereskedelmi lánc is korlátozások bevezetésére készül.

A két német Aldi (Nord és Süd, Magyarországon csak a Süd van jelen), a Lidl, a Kaufland, a Real és az Edeka egyaránt arról számolt be a Die Weltnek, hogy problémás a termék beszerzése, és bár konkrétan nem mondta ki, hogy szükség lehet az étolaj vásárlások mennyiségi korlátozására, a lap szerint ez is reális lehetőség a válaszok alapján - írja a G7.

A boltláncok már most kérik, hogy a vásárlók ne kezdjenek felhalmozásba és pánikvásárlásba. A boltok fenntartják a jogot, hogy közbeavatkozzanak. Néhány helyen már most van, hogy üresek a boltok polcai, ezért több helyen a vásárlók elkezdtek nagyobb mennyiségben étolajat venni, ha éppen volt készleten.

Az ukrán (és az orosz) élelmiszeripari termékek kiesése rövid távon súlyos regionális hiányokhoz vezet, Magyarország például emiatt betiltotta a magyar gabona exportját, de más államok is igyekeznek bezárkózni, határokon belül tartani bizonyos termékeket a helyi ellátás biztosítására.

Ha korlátozás nem is lesz, a portál szerint borítékolható, hogy a szűkössé váló étolajkínálat miatt emelkedni fognak az árak Európában. Magyarországon ezt a fogyasztók még egy ideig nem érzékelik majd, mert a kormány a tavaly októberi szinten fagyasztotta be az árakat. Ettől még a kiskereskedelmi láncoknak a terméket emelt áron kell beszerezniük, ami végén a fogyasztókat sújtja majd, legfeljebb más termékek árán keresztül.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.