Lengyelországot választotta a dél-koreai SK Nexilis vállalat, amely az elektromos meghajtású autók akkumulátorának egyik részegységét fogja gyártani a régiós országban - derül ki a Notes from Poland cikkéből.

A vállalat hárommilliárd zlotys (256 milliárd forint) beruházással építi fel üzemét a Lengyelország délkeleti részén lévő Stalowa Wola városában, ahol ötszáz embernek adnak majd munkát.

A dél-koreai vállalat európai hídfőállásaként tekint a lengyelországi beruházásra. Nagy szerepe volt helyszínválasztásukban a helyhatóság segítőkészségének az engedélyek megszerzésében, a finanszírozás támogatásában. Fontos szempont volt az is, hogy az infrastruktúra további bővítését ígérték.

Befektetési zóna

Nexilis gyára egy olyan speciális befektetési zónába kerül, amelyet 2021-ben alapítottak és teljes befejezése csak 2024 közepére várható. A vállalat rézfóliáiból évente ötvenezer tonna termelését tervezik. Miután csak a gyár felépítése kerül hárommilliárd zlotyiba, a teljes gyártási vertikum kialakításának költsége lengyel becslés szerint eléri a 10 milliárd zlotyt. Az ország ezzel a villanyautók gyártási láncának nélkülözhetetlen részévé válik.

A Fitch Soutions tanácsadó cég úgy látja, hogy Lengyelország egyre inkább kulcsszerepet szerez Európa akkumulátorgyártásában. A svéd Northvolt Gdańskban épít akkumulátorgyárat, a dél-koreai SKIET a lítium-ion akkumulátorok egyik alkatrészét fogja előállítani Silesiában. A német Volkswagen tavaly jelezte, hogy Lengyelországban keres helyet egy akkugyárnak.