A beszámolók szerint az európai zsidó egyetemi hallgatói szervezeteket összefogó EUJS (European Union of Jewish Students) és egy német civil szervezet, a gyűlöletbeszéd és az úgynevezett digitális erőszak további formáinak visszaszorításáért küzdő HateAid a berlini tartományi bíróságon indított eljárást azzal a céllal, hogy egy később jogi hivatkozási alapként szolgáló bírósági döntés rögzítse a tartalmak – bejegyzések és a hozzájuk fűzött megjegyzések, kommentek – moderálására vonatkozó üzemeltetői kötelezettségeket.

A felperesek szerint nem megfelelő az antiszemita, uszító, a holokausztot bagatellizáló és tagadó tartalmak moderálása a Twitteren. Polgárjogi perük tárgya hat antiszemita komment, amelyet olvasói bejelentésre sem törölt az üzemeltető.

Az egyik esetben kifejezetten elutasították a kifogásolt holokauszttagadó tartalom törlését. Mint írták, ez a gyakorlat ellentétes a portál használatát szabályozó általános szerződési feltételekkel (ÁSZF). A dokumentumban ugyanis a Twitter rögzítette, hogy nem tűri el felületein a gyűlöletkeltést és az erőszakkal fenyegetést.

Hozzátették, a per mérföldkőnek számít, mert tisztázza, hogy van-e joga a Twitternél alkalmazott „önkényes és átláthatatlan moderálási gyakorlatnak kiszolgáltatott” felhasználónak az ÁSZF érvényesítésére.

A Twitter rendszeresen védtelenül hagyja felhasználóit

Egy 2021-es felmérést idézve kiemelték, hogy a Twitter a közösségi portálokat általában jellemző súlyos helyzethez képest is rosszul teljesít a bejelentett antiszemita tartalmak moderálásában, a vizsgálatban elemzett esetek csupán 11 százalékában lépett.

A legnagyobb németországi zsidó társadalmi szervezet, a Németországi Zsidók Központi Tanácsa (Zentralrat der Juden in Deutschland – ZDJ) üdvözölte a kezdeményezést.

A per megindítása elengedhetetlen lépés a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemben

– hangsúlyozta a szervezet elnöke, Josef Schuster.

Hozzátette, hogy minden felhasználót megilleti a védelem a közösségi portálokon terjedő gyűlölet, uszítás és holokauszttagadás ellen, ezért az üzemeltetőknek eleget kell tenniük szerződéses kötelezettségeiknek.

Becsapta befektetőit a Twitter-tulajdonos

Elon Musk, a Tesla és Twitter tulajdonosa, erős pénzügyi támogatásra számított, amikor azt írta ki a Twitteren, hogy 2018-ban magánkézbe helyezi a Teslát, de a San Franciscó-i szövetségi bíróságon tett vallomása szerint nem kapott írásban konkrét kötelezettségvállalásokat a potenciális támogatóktól.

A The Guardian szerint Elon Musk a bíróságon bevallotta, hogy becsapta a Tesla autógyár befektetőit. A részvényesek súlyos veszteségekért vonnák felelősségre a szabadszájú Twitter-tulajdonost, ugyanis Elon Musk a bíróságon beismerte, hogy nem írt alá megállapodásokat a befektetőkkel 2018 augusztusában, amikor a Twitteren annak ellenkezőjét hangoztatta, azzal a mondattal, hogy a Tesla megvásárlása biztosított.

Szerinte nem volt kérdés, hogy a finanszírozás biztosítva van, mert szóban több befektetővel is megegyezett, a bíróság pedig eldöntheti, hogy végül is félrevezette-e a részvényeseit, vagy sem.