Leépítésekre készülhet az Amazon is, amerikai sajtóinformációk szerint az intézkedés az online kereskedelemmel foglalkozó cég az irodai személyzetének mintegy 3 százalékát, azaz tízezer embert érinthet – írja a BBC. Médiaértesülések szerint ugyanakkor a létszámcsökkentés mértékével kapcsolatban még a cég vezetőségén belül sem született végső döntés.

Az Amazon november elején már munkaerő-felvételi stopot hirdetett a bizonytalan gazdasági környezetre hivatkozva. Raktárbővítési projekteket fagyasztottak be, valamint megkezdték bizonyos üzleti tevékenységeik felszámolását.
A múlt héten a vállalat arról számolt be, hogy a továbbiakban a költségcsökkentés lesz az elsődleges szempontjuk.

Az Amazon az online eladások terén az elmúlt időszakban lassulással szembesült a pandémia alatti fellendülés után. A harmadik negyedévben 15 százalékkal nőtt az összebevételük éves bázison, 127,1 milliárd dollárra (több mint 49 ezermilliárd forintra). A megnövekedett kiadások pedig jobban megnyesték a vállalat nettó nyereségét, mint egy évvel korábban: 2,9 milliárd dollár lett a 2021 harmadik negyedévében elkönyvelt 3,2 milliárd dollár után.

Az Amazon egyre népesebb táborhoz csatlakozhat, ha bejelenti a létszámcsökkentést: a Meta mellett a Twitter is így döntött, de a Disney is hasonló lépést fontolgat. Az amerikai székhelyű techcégek idén eddig összesen 28 ezer munkavállalótól váltak meg a Challenger, Gray & Christmas jelentése alapján.