Hszi könyvének negatív kritikáitól félve, a kínai kormányzat jelezte az Amazonnak, hogy nem támogatják, hogy értékelni lehessen a termékeket az Amazon kínai felületén. Pedig az értékelések és a vélemények az Amazon e-kereskedelmi üzletágának fontos részét képezik, a vásárlók bevonásának egyik fő eszköze. De az amerikai cég így is engedett a kínai követelésnek, az Amazon.cn oldalon a kormány által kiadott könyvnek nincsenek vásárlói véleményei vagy bármilyen értékelése. A kommentszekció pedig ki van kapcsolva.

Az Amazon megfelelése a kínai kormányrendeletnek - amelyről a cég nyilvánosan egyáltalán nem számolt be - része annak az évtizedes erőfeszítésnek, amellyel a vállalat igyekszik elnyerni Peking kegyeit, hogy megvédje és növelje üzletét a világ egyik legnagyobb piacán. Egy 2018-as belső Amazon tájékoztató dokumentum, amely a vállalat kínai üzleti tevékenységét ismerteti, számos "központi kérdést" sorol fel, amelyekkel a seattle-i székhelyű óriáscégnek az országban szembe kellett néznie. Ezek közé tartoznak: "Az ideológiai ellenőrzés és propaganda a kommunista párt eszköztárának lényege, hogy elérje és fenntartsa sikerét" - jegyzi meg a dokumentum, amely rögtön le is szögezi, hogy az Amazon nem mond ítéletet arról, hogy ez helyes vagy helytelen.

Ez a tájékoztató dokumentum, valamint az Amazon kínai tevékenységében részt vevő több mint két tucat emberrel a Reuters által készített interjúkból kiderül, hogy a vállalat hogyan élte túl és virágzott Kínában azáltal, hogy segített előmozdítani a kormányzó Kommunista Párt globális gazdasági és politikai agendáját, miközben időnként visszautasított egyes kormányzati követeléseket.

A belső dokumentumból és az interjúkból kiderül, hogy e stratégia egyik központi elemeként az Amazon a kínai propaganda-apparátus egyik részlegével együttműködve egy értékesítési portált hozott létre a vállalat amerikai honlapján, az Amazon.com-on - ez a projekt China Books néven vált ismertté. A vállalkozás - amely végül több mint 90 000 kiadványt kínált eladásra - nem hozott jelentős bevételt. A dokumentumból azonban kiderül, hogy az Amazon kulcsfontosságúnak tartotta a kínai támogatás elnyeréséhez.

A 2018-as tájékoztató dokumentumban Jay Carney, az Amazon lobbizási és közpolitikai tevékenységének globális vezetője számára a China Books projekt stratégiai tétjét fejtette ki egy pekingi útja előtt. "A Kindle egy politikai szürke zónában működik Kínában" - áll a dokumentumban, és megjegyzi, hogy az Amazonnak nehézségei vannak az országban az e-könyvek értékesítésére vonatkozó engedély megszerzésével. Viszont a Kindle megkapta az engedélyeket, köszönhetően annak, hogy hagyta teret nyerni az e-bookos felületen a Kínai Kommunista Párt ideológiai kiadványait.

A helyi China Books nevű piactéren lévő könyvek között számos apolitikus cím található, például kínai nyelvű tankönyvek, szakácskönyvek és gyermekeknek szóló esti mesék. De vannak köztük olyan címek is, amelyek a Kommunista Párt hivatalos irányvonalát erősítik.

Az egyik könyv az életet dicsőíti Hszincsiangban, ahol az ENSZ szakértői szerint Kína egymillió ujgur nemzetiségű embert internált kényszermunka-táborokba. Egyes könyvek hősiesen ábrázolják Kína harcát a Covid-19 járvány ellen, amely a kínai Vuhan városából indult. Az egyik címe: "Történetek a bátorságról és az elszántságról: Vuhan a koronavírus elleni zárlatban". Egy másik Hszi kommentárjával kezdődik: "Eddigi sikereink ismét megmutatták a Kínai Kommunista Párt (CPC) vezetésének és a kínai szocializmusnak az erejét".

A China International Book Trading Corp. (CIBTC), az Amazonnal együttműködő állami cég a Reutersnek elmondta, hogy a China Books "két vállalkozás közötti kereskedelmi kapcsolat". A kínai Nemzeti Sajtó- és Kiadóhivatal, az állami propagandaszervezet, amellyel az Amazon szintén partnerségben állt, nem kommentálta a hírt.

Kérdésekre válaszolva az Amazon azt mondta, hogy "betartja az összes vonatkozó törvényt és rendeletet, bárhol is legyenek, és ez alól Kína sem kivétel". Hozzátette, hogy "könyvkereskedőként fontosnak tartják, hogy hozzáférést biztosítsanak az írott szóhoz és a különböző nézőpontokhoz. Ebbe beletartoznak azok a könyvek is, amelyeket egyesek esetleg kifogásolhatónak találnak".