Az amerikai elnök aláírta azt a törvényt, amely a kényszermunka miatti aggodalmakra hivatkozva megtiltja a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban gyártott termékek behozatalát. A jogszabály - melyet december 16-án hagyott jóvá véglegesen az amerikai kongresszus -, része annak a politikának, amellyel Washington elutasítja a muszlim ujgur kisebbséggel szembeni kínai bánásmódot.

A kongresszus azután fogadta el a törvényt, hogy tagjainak sikerült engedményekkel áthidalni a képviselőházba és a szenátusba benyújtott szöveg közötti különbséget.

A kompromisszumos jogszabály - a benne szereplő megfogalmazás szerint - arra a "megcáfolható feltételezésre" épül, hogy Hszincsiang-Ujgur tartományban, ahol a kínai kormány átnevelőtáborokat hozott létre az ujgurok és más muszlim csoportok számára, minden áru kényszermunkával készült, és mint ilyennek tilos a behozatala.

A tilalom alól kivételt képeznek azok a termékek, amelyekről a gyártók egyértelműen bizonyítani tudják, hogy nem kényszermunka útján készítették őket.

Kína tagadja, hogy visszaélések történnének Hszincsiang-Ujgur tartományban, amely előkelő helyet foglal el napelemekhez szükséges alkatrészek gyártásában és szállításában. Az amerikai kormányzat és számos emberi jogi szervezet szerint azonban Pekinggel szemben a népirtás gyanúja is fennáll.