A román képviselőház csütörtökön jóváhagyta a környezetvédelmi tárca azon törvénytervezetét, amely értelmében 25 százalékkal csökken a regisztráció adó. Az új jogszabály azután lép életbe, hogy azt közzétették a hivatalos közlönyben - derül ki a zöld tárca közleményéből. A környezetvédelmi adóra keresztelt regisztrációs illetéket egy alkalommal kell kifizetni, új vagy használt gépkocsikra azok első romániai bejegyzésük alkalmával, függetlenül attól, hogy hazai vagy külföldi gyártmányúak.

Az új szabályozást azonban visszamenőleg is alkalmazzák majd, így azokra a járművekre vonatkozik, amelyeket 2007 előtt helyeztek forgalomba, és az akkori jogszabályok szerint nem voltak illetékkötelesek. Ebben az esetben az adót a gépjármű első eladásakor kell a tulajdonosnak megfizetni. Az adót mértékét motortípus és -térfogat, a szén-dioxid-kibocsátás illetve a jármű kopása szerint számítják ki.

Amennyiben a 2008. július 1-jét követően forgalomba helyezett autók regisztrációs díja nagyobb volt, mint amit az új szabályozás előír, az adófizetők visszaigényelhetik a különbözetet - áll a közleményben.

A bukaresti Ziarul Financiarnak nyilatkozó autókereskedők szerint az új jogszabály életbe lépését követően jelentősen csökken majd a használtautók ára, hiszen az adó mértéke a jármű korával egyes arányban növekszik. Egy 2006-ban gyártott Euro 3-as erőforrással ellátott 1,4-es 75 lőerős Dacia Logan értékesítése esetén tulajdonosának közel 1200 euró illetéket kell majd fizetni, ami a gépkocsi piaci árának közel fele.

Egy 2004-es VW Touareg környezetvédelmi illetéke 7 ezer euró lesz, miközben piaci értéke alig 8,5 ezer euró. Egy 2004 előtti Dacia 1310 esetén az adó mértéke már jóval meghaladja az autó piaci értékét, így az eladónak várhatóan inkább megéri roncstelepre szállítania azt, mint az autópiacra. A 14 évnél öregebb nagy motorral ellátott gépkocsik regisztrációs díja az új jogszabály szerint elérheti a 30 ezer eurót is.

Április elején bombaként robbant a hír, hogy az Európai Bíróság szerint a közösségi joggal ellentétes az a környezetszennyezési adó, amelyet Romániában a gépjárművek első nyilvántartásba vételekor kivetnek, mivel azt csak a külföldről behozott járművek forgalomba helyezésekor alkalmazták. Azóta több tízezren perelték be a román államot, visszakövetelve a befizetett összegeket. Becslések szerint mintegy 240 millió lejes (egy euró 4,34 lej) kiadást jelent majd Bukarestnek, hogy újraszámolás után visszafizesse a különbözetet azoknak akik korábban többet fizettek.