A 2022-re vonatkozó előrejelzés jelentős javulást jelent a Világbank korábbi előrejelzéséhez képest, amely 4,1%-os GDP-csökkenést prognosztizált az Ukrajnát, Lengyelországot, Oroszországot, Törökországot és a környező országokat magában foglaló régióra. Ez a vártnál jobb rugalmasságot és növekedést tükröz a régió néhány legnagyobb gazdaságában, valamint a világjárvány idején indított ösztönző programok meghosszabbítását néhány országban.

Magyarország is megkapja az ütéseket

Magyarország esetében a Világbank csak enyhén pesszimista: a GDP-növekedést idén 4,7, jövőre 1,7 százalékra várják. Előbbi esetében felfelé módosították a júniusi előrejelzésüket 0,1 százalékkal, de a 2023-as évet tekintve jóval pesszmistáibbá váltak, 2,1 százalékos visszaesést várnak – derül ki a Világbank friss előrejelzéséből. A magyar visszaesés fő okának a nagy orosz gázkitettséget tartják. Az orosz gázellátás leállítása – a megkérdezett közgazdászok konszenzusa alapján – közel 7 százalék lenne.

Aggasztó az is a Világbank szerint, hogy az elszegényedés kockázata az EU-n belül Magyarországon az egyik legmagasabb, a társadalom több mint 20 százalékát fenyegeti a nincstelenség veszélye.

Ukrajna nehezen áll talpra

A bank közölte, hogy most arra számít, hogy Ukrajna gazdasága 2022-ben 35 százalékkal zsugorodik, ami javulás az év eleji 45 százalékos visszaeséshez képest, de a háború sújtotta ország gazdaságában hosszútávon is problémát jelent mad a termelőkapacitások megsemmisülése, a mezőgazdasági területek károsodása és a 14 millió ember elmenekülése okozta csökkent munkaerő-kínálat.

A Világbank friss becslései szerint Ukrajna helyreállítási és újjáépítési igényei a szociális, termelési és infrastrukturális ágazatokban összesen legalább 349 milliárd dollárt tesznek ki, ami több mint másfélszerese a 2021-es GDP-nek.

„Ukrajnának továbbra is óriási pénzügyi támogatásra van szüksége, mivel a háború szükségtelenül dúl, valamint a gyorsan megkezdhető helyreállítási és újjáépítési projektekhez” – mondta Anna Bjerde, a Világbank európai és közép-ázsiai régióért felelős alelnöke a közleményben.

A fejlesztési hitelező szerint az európai és közép-ázsiai régió kilátásai jelentős bizonytalanságot rejtenek magukban, mivel egy elhúzódó vagy súlyosbodó háború nagyobb fizikai és környezeti károkat, valamint a kereskedelem és a befektetések széttöredezettségét okozhatja.

„A pénzügyi stressz kockázata is magas marad, tekintettel a magas adósságszintre és az inflációra” – mondta a Világbank a Reuters szerint.