Magas rangú amerikai tisztviselők közölték Szaúd-Arábiával, hogy az Egyesült Államok kész a kapcsolatok "újraindítására", és a Washington Post kolumnistája, Dzsamál Khashoggi 2018-as meggyilkolása után ténylegesen továbblépni, hogy helyreállítsák a kapcsolatokat a legfontosabb közel-keleti szövetségessel - közölték magas rangú amerikai tisztviselők a CNN-nek.

Az újraindítás tervezése drámai fordulatot jelent Joe Biden elnök számára, aki azzal a fogadalommal lépett hivatalba, hogy Szaúd-Arábiát "páriává" teszi Khashoggi meggyilkolása miatt. Kormánya tavaly egy hírszerzési jelentést is közzétett, amely közvetlenül Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceget (közismert becenevén MBS-t) vádolta meg Khashoggi meggyilkolásának megrendezésével.

A tisztviselők szerint azonban Biden, akire óriási nyomás nehezedik, hogy keményen fellépjen Oroszországgal szemben, és csökkentse az energiaárakat az 1981 óta leggyorsabban növekvő infláció közepette, félretette erkölcsi felháborodását, hogy a Kreml ukrajnai inváziója által gerjesztett drámai globális felfordulás közepette melegebb kapcsolatokat ápoljon a királysággal.

"Mindkét fél úgy döntött, hogy a közel-keleti béke és stabilitás elérése érdekében túl kell lépnünk ezen" - mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő, utalva Khashoggi meggyilkolására. A szaúdiak a maguk részéről lezártnak tekintik a Khashoggi-ügyet - és ezt világossá is tették az USA számára, mondták a tisztviselők.

Ez nem jelenti azt, hogy mindent megbocsátanak és elfelejtenek
- jegyezték meg a lap forrásai. Biden, mint mondták, azt tervezi, hogy már a jövő hónapban, amikor

találkoznak, közvetlenül felveti a Khashoggi-gyilkosságot a trónörökösnek.

Néhány tisztviselő a kormányzaton belül még mindig úgy véli, hogy többet kellene tenni annak érdekében, hogy MBS-t felelősségre vonják a bűncselekményért. A váltás azonban már javában zajlik, miután hónapokig tartó rijádi találkozókat tartottak Biden két nemzetbiztonsági főtanácsadója, Brett McGurk és Amos Hochstein, valamint szaúdi tisztviselők, köztük MBS között. És ez máris felháborodást vált ki, Khashoggi menyasszonya, Hatice Cengiz azzal vádolta meg Bident, hogy elvesztette erkölcsi iránytűjét.