Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed Nyílt Piaci Bizottságának kétnapos ülése ma délután ér véget (európai idő szerint) és a megkérdezett piaci szereplők szerint várhatóan 3 és 3,25 százalék közé emelkedik az ott született döntésnek megfelelően az alapkamat. Ezzel ez a mostani lehet immár a legagresszívabb monetáris szigorítási hullám az Egyesült Államokban a nyolcvanas évek eleje óta  - írja összefoglalójában a Financial Times.

A kamatdöntés közlésével egy időben nyilvánosságra hozzák a Fed vezető tisztségviselőinek kamatvárakozásait is a 2025-ig tartó időszakra. Utóbbi az előzetes becslések szerint egy olyan kamatpályáról szólhat majd, amely az eddigieknél magasabb kamatokat fog jelenteni hosszabb időszakon keresztül. Ez további emelést vetít előre idén, amellyel a Fed irányadó rátája 4 százalék körüli szintre emelkedhet az infláció elleni küzdelem jegyében.

Szigorúbb lehet a kamatpálya

A megkérdezett közgazdászok további szigorításokat várnak 2023-ban is, s a mostani emelési ciklus végén az irányadó kamat 4,5 százalékon tetőzhet. Kamatvágásra szóló előrejelzés várhatóan 2024 előtti időpontra nem várható. Az előrejelzések legutóbbi felülvizsgálatakor, júniusban a Fed tisztségviselői még csak 3,4 százalékra várták év végéig az alapkamatot, jövőre pedig 3,9 százalékra és úgy látták, a kamatemelési ciklus 4,1 százalékon fog tetőzni 2024-ben.

Jerome Powell, a Fed elnöke jelezte, az amerikai jegybank hosszabb ideig tapasztalhat trend alatti növekedés az amerikai gazdaságban, ha sikeresen küzd az áremelkedés ellen. Ez arra enged következtetni, a FED hivatalos előrejelzése az amerikai gazdaság növekedésére lefelé változhat.

Júniusban még volt remény

Júniusban a monetáris politikai döntéshozók még úgy vélték, az infláció közelebb kerülhet a Fed által kétszázalékos kitűzött céljához úgy, hogy eközben a gazdasági növekedés üteme mindössze 1,7 százalékra csökken. A legtöbb elemző azonban most már az amerikai gazdaság recesszióba süllyedését várja jövőre, azonban arra nem számítanak, hogy a Fed előrejelzése is erről szólna.

A mostani ülés mindenesetre fontos az amerikai monetáris politika szempontjából. Az amerikai jegybank az elmúlt hónapokban ugyanis nemcsak a kamatokon emelt, hanem eközben folyamatos fokozatos kvantitatív szigorítást is végrehajtva csökkentve a jegybank mérlegfőösszegét. Nyáron felerősödtek azok az aggodalmak, amelyek szerint elképzelhető, a Fed túlszigorít és ez komoly zavarokat okozhat az amerikai pénzügyi rendszerben. A jegybankárok éves augusztusi gyűlésén Jackson Hole-ban azonban Powell megerősítette, a Fed kitart a szigorítás mellett mindaddig, míg el nem végezte munkáját.

Ennek eredményeként a pénzügyi piacok gyorsan újraárazták a Fed várható lépéseit és az amerikai államkötvény hozamok az emelkedő kamat várakozásokkal együtt szintén felfelé indultak. A monetáris politikai kilátásokra talán legjobban reagáló kétéves amerikai államkötvény jelenleg 4 százalékos hozam körül cserél gazdát, augusztus elején még csak 3 százalékon állt. A 10 éves államkötvények hozama eközben 2011 óta első ízben lépte át a 3,5 százalékot. A kockázatosabb eszközök piaca is lereagálta a szigorúbb kamatpályára vonatkozó várakozásokat, az amerikai vezető részvényindexek hónapok óta nem látott veszteséggel zárták az elmúlt hetet.