A látogatásra egy nappal azelőtt kerül sor, hogy az Európai Bizottság ajánlást tesz Ukrajna uniós tagjelölti státuszáról - számolt be az Euronews.

Az európai egység üzenete az ukrán népnek; a támogatásé, hogy beszéljünk a jelenről és a jövőről, mert a következő pár hét nagyon nehéz időszak lesz.

Olyan ponton vagyunk, amikor világos politikai jelzéseket kell küldenünk, nekünk, európaiaknak, Ukrajna és népe felé, akkor amikor az ukrán emberek hősiesen ellenállnak - mondta Macron.

Ez az ellenállás ugyanakkor nagymértékben függ a külföldi katonai támogatástól. Az Egyesült Államok újabb egymilliárd dolláros hadászati segélyszállítmány küldését jelentette be. Kulcskérdés, hogy a washingtoni segítség időben megérkezik-e a keleti frontra.

Az EU három legerősebb országának vezetői a közös vizittel a közösség egységét akarják kifejezni - írta korábban a Bild am Sonntag.

Várhelyi Olivér: még kérdéses, hogyan csatlakozhat Ukrajna az EU-hoz

A belső döntéshozói folyamatok a bizottságon belül még zajlanak. Minden tagjelöltre igaz: ahhoz, hogy tagjelölt legyen, illetve utána tag lehessen, vagy egyáltalán csatlakozási tárgyalásokra gondolhasson, ahhoz a koppenhágai követelményeket maradéktalanul teljesíteni kell. A korrupció, a szervezett bűnözés elleni küzdelem mind benne szerepeltetik és ezeknek is meg kell felelni. És ennek mindenkinek meg kell felelnie. De ettől függetlenül most nem tartunk még ott - mondta Várhelyi Olivér, a bővítésért felelős biztos az Euronews-nak.

Fontos nap lesz a péntek

Az Európai Bizottság pénteken mutatja be javaslatát Ukrajna EU-s csatlakozásával kapcsolatban.

Az Európai Parlament képviselőcsoportjainak vezetői néhány napja arra kérték a június 22-24-én ülésező uniós állam- és kormányfőket, hogy mielőbb adják meg Ukrajnának, valamint Moldovának és Grúziának is az EU-tagjelölti státuszt. A három ország idén március elején nyújtotta be tagsági kérelmét az Európai Unióhoz.

Ukrajna április 18-án jelentette, hogy kitöltötte az uniós tagjelölti státusz elnyeréséhez szükséges kérdőívet, amit előtte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke adott át ukrajnai látogatásakor Zelenszkij ukrán elnöknek.