Az első magyar-ukrán autópálya-kapcsolat megépítéséról, új határátkelő megnyitásáról és a határforgalmat érintő infrastrukturális beruházásokról egyeztetett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Musztafa Najem ukrán infrastrukturális miniszterhelyettessel – írja az MTI.

Mindkét fél régi törekvése, hogy átjárhatóbbá tegyék a magyar-ukrán határszakaszt a személy- és az áruforgalom számára, de azt az államtitkár is elismerte, hogy az utóbbi tíz évben tárgyalt számos javaslat közül nagyon keveset sikerült közösen megvalósítani.

A legfontosabb feladatnak Ukrajna és Magyarország első autópálya-kapcsolatának kiépítését nevezte. Ehhez a határ magyar oldalán néhányszor tíz kilométer autópályát kell megépíteni, ukrán oldalon a Beregszászt elkerülő útszakasz megvalósítása a prioritás, a beruházások finanszírozásához pedig Brüsszel segítségét kérnék a felek – mondta Magyar.

Egy új Tisza-hidat is felépítenének Záhonynál, illetve megnyitnák a Nagyhódos és a kárpátaljai Nagypalád közötti határátkelőhelyet; előbbi beruházás tervezéséhez és megvalósításához szintén Brüsszel anyagi támogatását szeretné elérni a magyar és az ukrán fél. Najem reméli, hogy még ebben az évben pont kerülhet az új átkelő megnyitásának ügyére. Az ukrán kormány a magyar féllel közösen fog fellépni az Európai Uniónál, az asztélyi határátkelőhely nagyobb felújításához szükséges finanszírozásról pedig közös beadványt juttatnak majd el Brüsszelbe.

Ami a vasúti gabonaszállítást illeti, nagyobb mennyiségű terményszállításhoz és annak magyar oldali fogadásához további technikai egyeztetésekre lesz szükség a felek között.