A kebabhoz adott foszfáttartalmú adalékanyagok engedélyezését ellenző határozati javaslat nem kapta meg a szükséges 376 szavazatot - adta hírül az Európai Parlament.
Ennek értelmében az Európai Bizottság engedélyt adhat arra, hogy különböző foszfátokat (úgynevezett di-, tri-, és polifoszfátokat, amelyek jelzése E 338-452-ig terjed) lehessen használni a csirke, marha, bárány és borjúhúsban.
Kapcsolódó
Az Európai Parlament háttéranyagából kiderül, hogy a javaslat nem a döner betiltásáról szól, csak azt szeretnék, hogy bizonyos adalékanyagok használatát megtilthassák, ha szükségesnek ítélik. Az EP szerint erre azért van szükség, hogy a különféle típusú húsokat egységesen lehessen sütni és fagyasztani.
Az ezt ellenző, a Környezetvédelmi Bizottság által benyújtott javaslatot 373/272 arányban leszavazta a plenáris.
A témában egyébként az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal készít egy jelentést, amelyben leírják, hogy a foszfátok milyen egészségügyi kockázatot jelentenek. A bizottság az egészségügyi aggodalmak miatt mindenképp megvárta volna az engedélyezést az eredmények nyilvánosságra hozataláig.
Legolvasottabb
Visszanyalt a fagyi: újabb devizahiteles nyert pert, megkopasztja a bankot a győztes ügyfél
Orbán Viktor a brüsszeli csúcs után: Vétójog nélkül nincs értelme, hogy az unióban legyünk
Történelmi döntés: vényírási jogosultságot kapnak a gyógyszerészek, már régóta vártak erre
Durva számokat közölt a Wolt – akadt, aki félszáz pizzát és spagettit rendelt
Napirendre került: tarthatatlan a 28 500 forintos minimálnyugdíj, ennyiből nem lehet megélni
Ha akarták volna, a magyar drogmilliárdosok simán kifizethették volna a havi nyugdíjakat
Személyi következménye lett a kitudódott vezetői fizetéseknek a HUN-REN-nél
Ennyi pénz hullik a kisgyermekesek ölébe év végén
Megvan a NASA legújabb vezetője, el sem hiszi, honnan jött