Az ukrán kormányzat állítja, hogy az orosz hadsereg megszállta a dél-ukrajnai magtárakat, azok gabonakészleteit pedig elrabolta. Moszkva tagadja, hogy az élelmiszereket ellopta volna, de az Egyesült Államok hírszerzési jelentései szerint vannak arra utaló jelek, hogy az oroszok vételeznek a készletekből.

Az oroszok viszont azt állítják, hogy ők csak exportálják a gabonát a világ fejletlenebb részeibe. Jevgenyij Balickij, az ukrajnai Zaporizzsja régió oroszok által megszállt területeinek felügyeletével megbízott, Oroszország által beiktatott tisztviselő a héten azt mondta, hogy hajón már gabonát szállítottak a Krímbe, ahonnan a Közel-Keletre exportálnak majd – írja a Reuters.

Törökország viszont a héten felajánlotta, hogy közvetít Ukrajna és Oroszország között, hogy segítse a globális gabonaszállításokat. Csütörtökön pedig már meg is kezdődtek az egyeztetések, de Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: "Egyelőre nem született megállapodás, a tárgyalások folytatódnak".

Közölte, hogy nem tudja megerősíteni Balickij azon kijelentését, miszerint a gabonát vasúton a Krímbe küldték volna, amelyet Oroszország 2014-ben foglalt el Ukrajnától.

Ukrajna jelentős gabonaexportőr Afrikába és a Közel-Keletre, és az orosz invázió következtében megszakadt gabonaszállítások felfelé hajtják az árakat, ami tovább gerjeszti a nemzetközi élelmiszerválságot. 

Törökország szorgalmazza, hogy Oroszország és Ukrajna állapodjon meg az ukrán kikötőkből történő gabonaexport újraindításának tervéről. Lavrov az ottani megbeszélései után azt mondta, hogy Oroszország megtette a maga részét, és Ukrajnán múlik, hogy a kikötőit aknamentesítik-e, hogy a hajók ki tudjanak menni a Fekete-tengerre. Kijev tagadja, hogy elaknásították volna a vizeket olyan mértékben, hogy a gabonaexport ne indulhatna újra. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz hadsereg akadályozza a szállítmányok célba juttatását, amely „milliók éhhalálát okozhatja”.

Ukrajna korábban áruinak nagy részét tengeri úton exportálta, de Oroszország február 24-i inváziója óta kénytelen a gabonát vonaton szállítani a nyugati határon keresztül vagy a Duna kis kikötőin keresztül.

Oroszország, amely "különleges katonai műveletnek" nevezi ukrajnai akcióit, kedden közölte, hogy az orosz erők által elfoglalt két nagy ukrán kikötő az Azovi-tengeren készen áll a gabonaszállítások folytatására.