A digitális szolgáltatások a villamosenergia-fogyasztás 10 százalékát teszik ki, a széndioxid-kibocsátásuk pedig majdnem megegyezik a hulladékszektoréval, ami egy ország energiafogyasztására vetítve körülbelül 2 százalék - írja az Index. 

A környezetkárosítók között élen járnak az elektronikai eszközök, első helyen a nagyképernyős tévék, ezt követik a szerverek és a digitális hálózatok. Az életciklus fázisai szerint, vagyis a gyártás, elosztás, felhasználás és élettartam szempontjából a gyártási szakasz viszi el a legtöbb energiát, ezt követi az energiafaló használati periódus. Ráadásul a világátlag lakossági digitális felszereltség terén 8, vagyis ennyi tévé, telefon, laptop, tablet és egyéb digitális eszköz van egy-egy családban. Vannak persze ennél kevesebb és több eszközt felvonultató országok, például a franciáknál ez a szám 15.

Fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontból mindenképp jobb, ha a használt, hibás digitális berendezéseket felújítják, megjavíttatják az érintettek. Egy sima mobiltelefon megjavíttatása több mint 2-4-szer kisebb környezeti kárt okoz, mint az új készülékek gyártása. Egy használt mobiltelefon beszerzése 55–91 százalékkal csökkenti az éves környezetterhelést egy új készülék használatához képest. Ezzel elkerülhető 82 kilogramm nyersanyag kitermelése és 25 kilogramm üvegházhatású gáz kibocsátása évente,