A tejhiány, az üres polcok arra kényszerítették Szerbiát, hogy importálja a tejet, így a hazai tehenek teje helyett cseh és lengyel termékek találhatók az utóbbi napokban a boltok polcain - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. Azt, hogy ez meg fog történni, maga a szerb elnök is bejelentette, amikor elmondta, hogy az Imlek háromezer tonna lengyel, a Laktalis pedig hatezer liter cseh tejet importál három hónapon keresztül.

Ezeket a termékeket már meg is találhatjuk a szerbiai boltok polcain. A legolcsóbb 119 dinárba (430 forint), a legdrágább pedig 156 dinárba (560 forint) kerül. A lengyel és a cseh tejeket a szabadkai boltok polcain is meg lehet találni – igaz, az egyik zsírtartalma mindössze 1,5 százalék, a másiké pedig két százalék.

A polcokon látszik, hogy a Moja Kravica tartós tej 122 dinárért (440 forint) kapható, abból kevesebb volt a polcokon, mert mint a kereskedők elmondták, a vásárlók szívesebben veszik a hazai tejet.

Változás az árkorlátnál

A szerb kormány feloldotta a 2,8 százalékos zsírtartalmú UHT tejre kiszabott ársapkát, amelynek hatósági árát eddig 128,99 dinárban (464 forint) maximalizálták. Az Euronews értesülései szerint az új kormányrendelettel eltörlik az ársapkát, ám minden UHT típusú tej esetében 10 százalékos haszonkulcsot határoztak meg. A tej kiviteli tilalmát október 31-ig hosszabbították meg.

A kristálycukor hatósági árát 109,99, a csirkehúsét pedig kilogrammonként 319 dinárban maximalizálták (395, és 1150 forint). A kormány a kőolajszármazékok kiviteli tilalmát október 31-ig meghosszabbította, ugyanakkor eltörölte a dízelolaj exporttilalmára vonatkozó rendelkezést.