A Fidesz 1990-től minden választáson támogatott, akkor is, amikor hatszázalékos párt volt. Egyenlőség jelet mégsem lehet tenni a Fidesz és közém, de van grundetika, ami egy határig feltétlenül működik nálam - mondta a kormánypárt és saját viszonyáról a Népszavának adott interjújában Tarlós István főpolgármester.

A beszélgetés nagy részében élesen bírálta Karácsony Gergelyt a baloldali pártok főpolgármester-jelöltjét. Ennek végén nem mondott rövid igent vagy nemet arra a kérdésre, hogy az őszi önkormányzati választásokat megelőzően, a kampány későbbi szakaszában leülne-e egy nyílt vitára bármelyik kihívójával, akivel meg kell mérkőznie a főpolgármesteri székért.

Pénzügyek

A napilap kérdezte Tarlóst a főváros költségvetéséről. Az önkormányzati költségvetés hiánya az idén 114 milliárd forint, ebből 66,7 milliárd a hitelfelvétel. Kívülről úgy tűnik: felmorzsolódik Budapest pénzügyi mozgástere - hangzott az állításba foglalt kérdés. Tarlós válasza szerint az említtet 66,7 milliárdos hitel nem kényszerűségből felvett működési kölcsön - évek óta rendelkezésre áll az Európai Beruházási Bank (EIB) hitelkerete, amit eddig nem hívtak le, most viszont ebből finanszírozzák az előkészített fejlesztéseket.

Ha ezt nem venné fel a főváros, attól még még működne, hiszen ezt a pénzt csak fejlesztésre lehet elkölteni. Igaz, ettől még hitel, amit vissza kell fizetni. Az önkormányzatok nem nyereségtermelő szervezetek - leszámítva néhány ritka példát, mint Budaörs vagy Tiszaújváros - nincs olyan helyhatóság, amely jelentős fejlesztéseket ne adóforintokból, uniós pénzből vagy hitelből finanszírozna.

A főpolgármester elárulta azt is, hogy kezdeményezte a miniszterelnöknél a közbeszerzési törvény módosítását. Alakult is egy közös munkacsoport a kormány és a főváros részvételével. Régóta mondja, hogy a közbeszerzési törvény túl bonyolult, iszonyúan meg tud akasztani beruházásokat, miközben kérdéses, hogy az alapfunkcióját betölti-e. A fővárosi projektekkel egy hivatali főosztály fog foglalkozni.