"Szlovákia megsebesült. Nemcsak a covid okozta, hanem bizalmi válságban is szenved. Fokozatosan hagytuk, hogy életterünket megmérgezzék, és évről évre nehezebben élünk benne. A közösségi hálózatok tele vannak sértegetésekkel, gyűlöletkeltő retorikával és álhírekkel" - mondta a 2021-es évet értékelő beszédében Zuzana Caputová, Szlovákia köztársasági elnöke a pozsonyi Új Szó összefoglalója szerint.

Szerint a tisztelet kiveszőben van az emberek közötti kapcsolatokból, ami az egészségügyi dolgozók elleni fizikai támadásokig fajult. Úgy látja, hogy a politikai kommunikáció elsősorban az ellenfelek támadásáról szól. "Mindenkinek nehéz lehet ilyen légkörben élni, függetlenül attól, hogy jelenleg a vita melyik oldalán áll. Különösen aggasztónak tartom, amikor valaki szándékosan kihasználja az emberek félelmét például az oltástól a saját politikai céljaira, és ezzel aláássa társadalmunknak a világjárvány elleni küzdelemre való képességét."

Végső soron ennek mindenki megfizeti az árát. A 2021-es szlovákiai kormányváltás az elnök szerint az egyetlen lehetséges megoldása volt az akkori politikai válságnak. "Véget kellett vetni a vitáknak, és foglalkozni kellett a világjárvánnyal és annak hatásaival."