Szlovákiában a januári vásárlások is megerősítették a folyamatos árnövekedést - írja a pozsonyi Új Szó. Még az olyan alapvető termékek, mint a kifli, a kenyér, a vaj és a tej is drágábbak lettek.

Decemberben a szlovákok 5,8 százalékkal többet fizettek az élelmiszerekért és alkoholmentes italokért, mint egy évvel korábban. 2020 decemberéhez képest a vásárlók többet költöttek, különösen az olaj, a kenyér, a tej, a sajt és a hús esetében – monda Eva Sadovská, a WOOD & Company elemzője

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ugyanaz a vásárlás, amely tavaly 50 euróba került, ma 53 euróra jön ki.

Az éttermek és szállodák árai 13,2 százalékkal emelkedtek. A közlekedés esetében 13,0 százalékos áremelkedés volt tapasztalható az előző évhez képest, amit az üzemanyagárak negyedéves emelkedése okozott. A szlovákok 7,8 százalékkal többet fizetnek az alkoholtartalmú italokért és a dohányárukért is az előző évhez képest. Ezt követi a posta és távközlés 6,4 százalékos drágulása.

Eközben a szomszédos államok már intézkedéseket hoztak, hogy segítsék lakosságukat az áremelkedés hatásainak enyhítésében. Lengyelországban például február 1-jétől hat hónapig nulla lesz az élelmiszerek áfája, a benzin és a gázolaj áfája pedig 23 százalékról 8 százalékra csökken. A szlovákiai kiskereskedők azt mondják, ők mérsékelnék áraikat, ha a kormány csökkentené az áfát.