Magyarország kormánya úgy véli, hogy az Egyesült Államok megpróbál beavatkozni a jövő évben esedékes magyarországi választásokba, és arra törekszik, hogy leváltsák Orbán Viktor miniszterelnök jobboldali populista pártját, mert Washington neheztel Budapestre, amiért szorosan együttműködött Donald Trump volt amerikai elnökkel – írja a Financial Timesra hivatkozva az Index.

Szijjártó Péter szerint a Magnitsky-törvényt vetheti be a Joe Biden vezette amerikai vezetés. A Globális Magnyickij Emberi Jogi Elszámoltathatósági Törvény (Global Magnitsky Act), arra szolgál, hogy az Egyesült Államok elnöke, kormányzata képes legyen célzott, konkrét személyeket, vállalatokat szankcionáló büntető intézkedésekre, amennyiben emberi jogi, jogállami, korrupcióval kapcsolatos, az amerikai mércék szerint elfogadhatatlan torzulásokat figyel meg – bárhol a világon. Az alkalmazható szankciók részint az Egyesült Államokba való beutazásra, részint az érintett entitások vagyonának zár alá vételére, részint az érintett entitások pénzügyi műveleteinek szankcionálására, praktikusan ellehetetlenítésére irányulnak.

Biden elnök még a tavasszal ígérte meg, hogy globális harcba kezd a korrupció ellen, majd ekkor meg is bukott Bojkó Boriszov jobboldali populista bolgár kormányfő, mert Washington alkalmazta vele szemben a Magnitsky-törvényt, tehát ezért utalhatott erre Szijjártó Péter.

Nem a holdon élük, hanem Közép-Európában. Biztosak vagyunk benne, hogy lesznek próbálkozások az Egyesült Államok részéről. Biztosítom a magyar embereket, hogy minden illetékes szerv végzi a munkáját, hogy elhárítsuk a külső beavatkozásokat a választásokba

– közölte Szijjártó Péter.

Az elmúlt időszakban ez a második alkalom, hogy a magyar külügy vezető beosztású személye támad az Egyesült Államokra a 2022-es választások miatt. Egy október 23-i megemlékezésen a washingtoni követség által szervezett eseményen Dancs Ferenc, a magyar külügyminisztérium Észak-Amerikáért felelős helyettes államtitkára a Szabad Európa magyarországi hírportálját gyanúsította meg, hogy interferálni akar a jövő évi voksoláson.

A konfliktus az USA és Magyarország között diplomáciai téren egyre erősebb: az Egyesült Államok nem hívta meg Magyarországot demokrácia-csúcstalálkozójára, amelyet jövőre rendeznek 110 ország részvételével. Az egyetlen kimaradó EU-s ország ezzel.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma visszafogottan reagált Szijjártó szavaira. "Ezeknek az állításoknak nincs alapja" - mondta a Financial Timesnak pénteken a külügyminisztérium szóvivője. "Az Egyesült Államok tiszteletben tartja és továbbra is tiszteletben fogja tartani Magyarország szuverenitását és demokratikus intézményeit" - közölték.

"Kétoldalú kapcsolataink fontos részeként továbbra is sürgetjük magyar kollégáinkat, amikor aggályaink vannak a független média és a civil társadalom jogait erodáló, az LMBTQI+ jogokat csorbító és az igazságszolgáltatás függetlenségét aláásó fejleményekkel kapcsolatban" - neveztek meg pár konfliktusosabb pontot.

Miközben Magyarország szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Kínával, Joe Biden elnök még mindig nem küldött nagykövetet Budapestre, közel egy éve kormányzása alatt.