Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban decemberben a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.

A személyi jövedelmek az elemzői várakozásokkal összhangban 0,3 százalékkal emelkedtek decemberben az előző havihoz képest a 0,4 százalékos novemberi bővülés után.

A személyes kiadások az elemzői várakozásokban szereplő 0,4 százalék helyett 0,7 százalékkal emelkedtek az előző havival összevetve. Egy hónappal korábban 0,4 százalékos volt a növekedés havi bázison.

Decemberben a szolgáltatásokra fordított kiadások 0,3 százalékkal, az árukra fordított kiadások 1,1 százalékkal nőttek.

A tavalyi év utolsó hónapjában a szolgáltatásokon belül a növekedéshez a legnagyobb mértékben a pénzügyi szolgáltatásokra és biztosításra (ezen belül különösen a portfóliókezelésre és a befektetési tanácsadásra), az egészségügyre (kórházi és járóbeteg-ellátásra), valamint a rekreációs szolgáltatásokra fordított kiadások járultak hozzá.

Az árucikkeken belül a növekedéshez a legnagyobb mértékben a gépjárművek és alkatrészek (elsősorban az új kisteherautók), az egyéb nem tartós fogyasztási cikkek (főként a vényköteles gyógyszerek), valamint a benzin és egyéb energiatermékek forgalma járult hozzá.

A személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE) – az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által preferált inflációs mutató – lényegében a fogyasztói árak változása - az elemzői várakozásokkal összhangban 0,2 százalékkal emelkedett havi összevetésben az előző hónapban jegyzett 0,1 százalékos csökkenést követően.

A személyes fogyasztási kiadások árindexe éves összevetésben az elemzői várakozásokkal és az előző havival megegyező mértékben 2,6 százalékkal nőtt decemberben.

Az elemzők által szintén kiemelt figyelemmel kísért személyes fogyasztási kiadások gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított magárindexe az előző havi 0,1 százalék után az elemzők által várttal összhangban 0,2 százalékkal emelkedett havi szinten decemberben.

A személyes fogyasztási kiadások magárindexe éves összevetésben az elemzői várakozásokban szereplő 3,0 százalék helyett 2,9 százalékkal, 2021 márciusa óta a leglassabb ütemben nőtt a tavalyi év utolsó hónapjában az előző havi 3,2 százalék után.

Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás generálja a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadát, így meghatározó súlya van a gazdasági növekedés alakulásában.