A brit kormány kényszerű költségvetési megtakarításai között szerepelhet, hogy elhalasztják vagy teljesen elvetik annak a tervnek a megvalósítását, hogy kelet-angliai Suffolk megyében atomerőművet építsenek - írja a BBC.  A Sizewell C névre keresztelt létesítménytől azt várták, hogy az Egyesült Királyság áramigényének hét százalékát megtermeli.

A fejlesztés bírálói azonban már korábban is felhívták a figyelmet arra, hogy nagyon hosszú időbe telhet az erőmű megépítése és irdatlanul sokba kerülhet. Az erőmű a 2030-as évek előtt nem termelne elektromos energiát. A kormány tervei november 17-én derülnek ki, amikor Rishi Sunak miniszterelnök ismerteti kormánya programját.

Ha ejtik a projektet, az nagy változást hozna a brit energiapolitikában, ugyanis Sunak elődje Lizz Truss októberben Emmanuel Macron francia államfővel találkozva teljes támogatásáról biztosította a Sizewell C-t, amelynek rendszereit a francia EDF szállítaná.

Fordulat

A nyilatkozaton túl a tervre a Boris Johnson vezette brit kormány júniusban igent mondott, és az EDF azt ígérte, hogy az atomerőmű hatmillió háztartás áramellátását fogja biztosítani. Az elmúlt napok azonban bizonytalanságot hoztak: az EDF - amely egyébként somerseti Hinkleyben is épít egy nukleáris erőművel - és a brit kormány energiaügyi minisztériuma között megváltozott a kommunikáció.

Egy a nukleáris iparban dolgozó vezető csak annyit mondott, hogy tudomása szerint a kormány kitart a fejlesztések mellett, ám a londoni vezetés jelentős infrastrukturális beruházásokról mondhat le, hogy spóroljon az adófizetők pénzével.

Ha ejtik a Sizewell C-t, az nagy fordulat lesz a brit kormány energiapolitikájában, miután a nukleáris energiát tekintették a fosszilis energiahordozók legfőbb alternatívájának. Johnson azt mondta, hogy nyolc új reaktort akarnak üzembe helyezni a következő nyolc évben, és ezt a célt Sunak sem vitatta eddig nyilvánosan.