Túlságosan korainak tartja az október 1-jei időpontot a visszaváltható csomagolás rendszerének (SGR) bevezetésére Romániában az Üdítőital-gyártók Országos Egyesülete - adta hírül a Maszol.

Nem tudjuk tartani a 2022 októberére kitűzött irreális határidőt. Azt hiszem, hogy csak 2023 októbere volna a reális határidő – nyilatkozta Alice Nichita, az ágazati munkáltatók érdekvédelmi szervezetének elnöke.

A tavaly elfogadott szabályozás értelmében október 1-től a gyártóknak és a viszonteladóknak kötelességük lesz begyűjteni és újrahasznosítani a műanyag palackokat, az üvegeket és az alumíniumdobozokat.

A betétdíj 2022 október 1-től egységesen 50 bani (40 forint), ennyit kell a fogyasztó a termék árán kívül fizessen, amikor olyan terméket vásárol, ami primer/elsődleges csomagolóanyagba van csomagolva. Ezt az összeget maradéktalanul visszakapják a vásárlók, amikor a gyűjtőpontoknál leadják a visszaváltható csomagolásokat. A szabály a 0,1 és 3 liter közti űrtartalmú csomagolóanyagokra vonatkozik.

Az Üdítőital-gyártók Országos Egyesülete szerint a visszaváltás és az újrahasznosítás gyakorlati kivitelezése logisztikailag nagy kihívást jelent az érintetteknek. A begyűjtő központok mellett, melyeket a boltokban alakítják majd ki, nagyon nagy logisztikai infrastruktúrát kell létrehozni. Egyrészt a csomagolóanyagok valamennyi üzletből való átvételéről beszélünk, másrészt ezek elszállításáról bizonyos regionális központokba, melyeket a nulláról kell megépíteni.