Az Európai földgázárak pénteken ismét emelkedte, az irányadó határidős jegyzések a héten 5,9 százalékkal állnak magasabban, mint a múlt héten, amikor már szintén gyorsan drágultak a fronthavi szerződésárak. A holland fronthavi gáz, az európai referenciaárfolyam 1,4 százalékkal magasabb reggel 10-kor, mint a csütörtöki záráskor. Most 202,175 euró/megawattórán állt a kurzus az ICE TTF-en.

A rezsicsökkentés részleges kivezetése után ez rossz hír a magyar háztartásoknak: augusztus 1-től már csak az átlagfogyasztási vehető igénybe a támogatott ár, azt meghaladó gázfelhasználásnál a lakossági piaci árat kell fizetni. Utóbbit az Orbán Viktor-féle kormány döntése értelmében elméletileg negyedéves átlaggal számolják majd újra rendszeresen a gázárakat, de ráadásul nem is a holland ICE TTF mérőszámot hanszálva, hanem a közép-európai, CEEGEX gáztőzsde kurzusai szerint. Ezek már most magasabbak, mint a holland kereskedésben, igaz, csak másnapi adatok láthatók egyelőre, de már 205 euró/MWh szinten érkeztek a legmagasabb ajánlatok a pénteki gáznapra.

A Gazprom zsarolja Európát

Az európai gázárakat az hajtja felfelé, hogy jelenleg az Északi Áramlat csak a teljes kapacitás 20 százalékán kap orosz gázt, mert a Gazprom korlátozta a szállításokat. Moszkva arra hivatkozik, hogy több turbina karbantartása vált szükségessé és az európai szankciók miatt ezek üzembe helyezése bizonytalan. Közben viszont a turbinák megérkeztek, Németország pedig segítette azok elindítását, használatát, viszont a Vlagyimir Putyin féle orosz vezetés állítja, hogy a szankciós jogértelmezés bizonytalan az eszközök használata.

A Kreml bennfentesei viszont bizalmasan azt állították, hogy a csökkentések célja az Európai Unióra gyakorolt nyomásgyakorlás az Oroszországgal szembeni szankciók miatt, míg Berlin többször is kijelentette, hogy nem lát technikai okot a csökkentett áramlásra – írja a Bloomberg.

A csökkentések visszahatnak Európára, lassítják az ipari termelést, az inflációt az elmúlt évtizedek legmagasabb szintjére emelik, és azzal fenyegetnek, hogy a nagyobb gazdaságokat recesszióba taszítják. Az EU igyekszik télire földgázt készletezni, csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és növeli a cseppfolyósított földgáz importját. A blokk a tárolóhelyeinek mintegy 71 százalékát töltötte fel – Magyarország még csak 40 százaléknál jár. Az uniós szint mári megfelel az ötéves átlagnak, és ez hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt napokban kordában tartották az árakat.   

Már az LNG-árak is emelkednek

A Morgan Stanley elemzői jegyzetükben úgy vélik, hogy az Európába irányuló orosz gázvezeték-áramlás csökkenése hozzájárult az LNG árának emelkedéséhez, ami növeli az EU és más nagy vásárlók költségeit. „Mivel nincs könnyű út Európa növekvő LNG-igényének kielégítésére, arra számítunk, hogy a globális árak továbbra is magasak és változékonyak maradnak” – írták a kutatásuk adatait összegezve.

Az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül történő szállítás múlt heti leállítása óta az Oroszországból érkező mennyiségek stabilak maradtak. Az Ukrajnán keresztül történő tranzitszállításra vonatkozó szállítási megrendelések, amelyek pénteken kezdetben potenciális csökkenést jeleztek, az éjszaka folyamán az elmúlt két hónap szintjére változtak.

A kereskedők továbbra is feszültek, mivel a tervek szerint a jövő héten több, az Egyesült Királyság és a kontinentális Európa norvégiai ellátása szempontjából kulcsfontosságú gázlétesítmény szezonális karbantartásába kezdenek. A munkálatok tovább növelnék a piac szűkösségét.  

Máshonnan mégis jobb ellátási hírek érkeznek. Az Egyesült Államokban az idén egy robbanás miatt leállított egyik jelentős LNG-exportterminál a héten jelezte, hogy október elején majdnem teljes kapacitással újraindulhat, ami enyhülést hozhat Európának. 

Mindeközben a magyar kormány jelentős méretű euróhitelt vesz fel, hogy földgázkészletezését finanszírozni tudja. Az erről szóló kormánydöntést itt mutattuk be részletesen.