Tovább folytathatta az elmúlt hónapokban megkezdett lassulását a magyar gazdaság - írja a Világgazdaság. Az év első három hónapjában mért 8,2 százalékos GDP-bővülés április és június között 6,5 százalékra lassult, és a hírportál elemzői konszenzusa szerint a harmadik negyedévben már csak 3,9 százalékkal bővülhetett a GDP 2021 július-szeptemberéhez képest.

Ráadásul az idei második negyedévhez képest egy százalékkal zsugorodhatott a gazdaság. Ezzel együtt technikai recesszióról még nem beszélhetünk, ahhoz a következő negyedévben az csökkennie kell a gazdaság teljesítményének negyedéves összehasonlításban. Az év egészében 4,8 százalékos növekedés jöhet össze, ám a jövő évre stagnálást vagy enyhe csökkenést várnak az elemzők. 

Meglehetősen nagy bizonytalanság övezi a harmadik negyedév gazdasági teljesítményét és egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy végül egy komolyabb pozitív meglepetést látunk majd. Ugyanakkor a kiskereskedelmi adatok és más információk, melyek a fogyasztás bővülési ütemének lassulására utalnak, egyértelműen jelzik, hogy a gazdaság folytatta a "landolást" – véli Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője

Ellentétes hatások

A járműgyártást sújtó chiphiány enyhülésének hatására határozott gyorsulást mutatott az ipari termelés, miközben a szolgáltatások általában lassultak és a harmadik negyedévben 3,2 százalékra mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom növekedése a második negyedévi 10,2 százalékhoz képest. Ezzel jelentősen hozzájárult a gazdasági növekedés lassulásához, míg az előző negyedévhez képest gyakorlatilag stagnált - derült ki Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szavaiból.