Erdogan szombaton a török bankfelügyelet korábbi helyettes vezetőjét, Erhan Cetinkayát nevezte ki a statisztikai hivatal korábbi vezetője, Sait Erdal Dincer helyére - írja a Focus.de.

Az elnök nem indokolta döntését, de egyértelműen ahhoz van köze, hogy Törökországban elszállt az infláció, miután Erdogan sorozatosan kamatvágásokról döntött. Dincer január elején a kritikák kereszttüzébe került, miután hatósága éves szinten 36 százalékos inflációnövekedésről számolt be. Ez volt a legmagasabb érték több mint 19 éve. Az inflációs ráta 2021 novemberében már elérte a 21 százalék körüli szintet.

Az ellenzék kétségbe vonta a hivatalos inflációs adatokat, és azt feltételezte, hogy a megélhetési költségek tényleges növekedése legalább kétszer akkora volt. Erdogan viszont állítólag azzal vádolta Dincert, hogy eltúlozza a törökországi gazdasági válság mértékét.

Az infláció mára a politika egyik legfontosabb kérdésévé vált, miközben a nemzeti valuta, a líra drasztikus sebességgel vezet az értékéből. Törökország nagymértékben függ az importtól, különösen a nyersanyag- és az energiaáraktól.

Erdogan szombaton új igazságügyi minisztert is kinevezett. Az eddigi tárcavezető, Abdulhamit Gül helyét Bekir Bozdag volt miniszterelnök-helyettes veszi át a tárcát. Gül korábban a Twitter online szolgáltatáson közzétett szűkszavú nyilatkozatában jelentette be lemondását.