Magyarország májusban nem csatlakozott az Európai Unió harmadikkörös közös vakcinabeszerzési szerződéséhez egyedüliként a tagállamok közül. A hivatalos érvelés az volt, hogy a Pfizer készítményére vonatkozó árak túl magasak, valamint 2022-ben elkészülhet a magyar oltóanyaggyár, ami önállatóvá teszi az országot. A kormány jelezte, hogy a keleti vakcinák (Sinopharm és Szputnyik V.) gyártására készülnek.

Viszont szeptemberben a kormány két okból is visszalépett az uniós szerződésbe: az Európai Bizottság tájékoztatása szerint Magyarország újabb igen jelentős tételt, ezúttal 250 millió eurót kap a koronavírus-járvánnyal összefüggő kiadásainak fedezésére, amiből 13 millió, csak az Európai Gyógyszerügynökség által elismert Covid-19 oltóanyag vásárlására fordítható. A másik ok pedig az volt, hogy a gyerekek oltására csak a Pfizer/BioNTech vakcináját engedélyezték.

Csütörtökön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője bejelentette, hogy tagállamok megállapodtak a két gyártó által kifejlesztett Covid-19 vakcina omikron változatához igazított oltásának több mint 180 millió adagjára vonatkozó vásárlási opció lehívásáról. A gyártó november 25-én kezdte meg az új variánsra optimalizált változat készítését, amellyel a tervek szerint márciusra elkészülhetnak.

"A tagállamok beleegyeztek abba, hogy a BioNTech-Pfizerrel kötött harmadik szerződésünk keretében több mint 180 millió extra adag adaptált vakcina első részletét hívjuk le" - mondta Ursula von der Leyen csütörtök este, az uniós vezetőkkel tartott rendes csúcstalálkozó végén tartott sajtótájékoztatón.

Az EU legújabb szerződése a Pfizerrel és a BioNTech-csel lehetővé teszi az uniós államok számára, hogy 2023-ig legfeljebb 1,8 milliárd adagot vásároljanak, amelynek felét már megrendelték, a másik fele pedig opcionális.

"Jelenleg az Európai Bizottsággal a megállapodásunk szerinti opciós jogaik alapján a további szállítás lehetőségeiről folytatott megbeszélések nem kifejezetten az adaptált vakcinára vonatkoznak" - áll a Pfizer pénteken kiadott közleményében a Reuters szerint. 

"Bár úgy véljük, hogy 2022 márciusában képesek vagyunk adaptált vakcinát szállítani, még nem tudjuk, hogy erre szükség lesz-e, és a rendelkezésre álláshoz a szabályozó hatóságok engedélye szükséges" - mondta a Pfizer.

A Napi.hu úgy értesült, hogy a magyar kormány is támogatta az omikron-specifikus változat megrendelését.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ erről az alábbi tájékoztatást adta:

Az omikron variáns miatt induló új uniós vakcinabeszerzés feltételeiről Magyarország jelenleg egyeztetéseket folytat az Európai Bizottsággal.

A legújabb variáns ellen több vakcina is kevéssé hatásos, a Janssen, a Szputnyik V. és a Sinopharm készítményei esetében egyáltalán nem látszik, hogy védettséget jelentenének az új mutációval szemben.