Hozzávetőleges számítást végzett a romániai Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) arra vonatkozóan, mekkora összeget kell megtérítsen idén a kormány a szolgáltatóknak a gáz és a villanyáram hatósági árszabályozása miatt. A kalkulusok eredménye 40 milliárd lej (3254 milliárd forint) - írja a Maszol.

Piaci források felteszik maguknak a kérdést, hogy vajon a kormány ki tudja-e fizetni ezt az összeget? – írja az economica.net gazdasági hírportál. A kérdésfeltevés teljes mértékben jogos, hiszen 40 milliárd lej több mint a fele az idei évre betervezett 77 milliárd lejes költségvetési hiánynak, amiben nincsenek benne az energetikai árkompenzáció költségei.

Szörnyen nagy

A 2022-es bruttó hazai termék mintegy 3 százalékával egyenértékű összeg annak fényében is szörnyen nagy, hogy az év első öt hónapjában a költségvetési deficit mindössze 20,9 milliárd lej volt, és júniusban sem fogja elérni a 40 milliárdot.

Az energiaszolgáltatók szakmai szervezete, az AFEER jelenlegi formájában elhibázottnak tartja az árszabályozást. „Úgy véljük, hogy változtatni kell a támogatási rendszeren, mert ha nem, akkor a lejártával iszonyú sokk éri majd a fogyasztókat. 2023 áprilisában az árak több mint duplájukra fognak nőni a fogyasztók számára. Az AFEER kezdettől fogva azt javasolta, a támogatás azokat a fogyasztókat célozza meg, akiknek valóban szükségük van rá” – nyilatkozta az economica.net-nek Laurențiu Urluescu, az AFEER elnöke.