Az orosz hadsereg már a hadtáp megszervezésén túl az orvosi ellátást és a vérkészletek szállítását is megoldotta a kelet-ukrajnai határ túloldalán. Ha behatolnak Ukrajna területére, a sebesülteket így a lehető leggyorsabban elláthatják - derült ki három amerikai tisztviselő a Reutersnek adott beszámolójából.

Jelenlegi és korábbi amerikai tisztviselők szerint ezek a konkrét lépések - mint például a vérkészletek felhalmozása - kritikus fontosságúak annak meghatározásában, hogy Moszkva készen áll-e egy invázió végrehajtására, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy döntene, hogy ezt megteszi. A mostani állapotok alapján gyakorlatilag bármikor elindíthatnak egy katonai támadást.

Az Egyesült Államok hírszerzése szerint nagyon valószínű, hogy Oroszország újabb invázióra készül februárban Ukrajna ellen. Már több mint 100 000 katonát vonultatott fel a Kreml a határokon, az időjárási előrejelzések szerint hamarosan átfagyhat a talaj is, ami segítheti a páncélosok benyomulását.

Orosz katonai támaszpont Jelnyában, rengeteg páncélost vonultattak fel.
Orosz katonai támaszpont Jelnyában, rengeteg páncélost vonultattak fel.
Kép: Maxar Technologies

E figyelmeztetések között szerepelt Joe Biden amerikai elnök előrejelzése, miszerint egy orosz támadás valószínűsíthető, valamint Antony Blinken amerikai külügyminiszter megjegyzése, miszerint Oroszország "nagyon rövid időn belül" újabb támadást indíthat Ukrajna ellen.

"Ez nem garantálja, hogy lesz egy újabb támadás, de nem hajtanánk végre egy újabb támadást, ha ezeket az előkészületeket nem tennék meg" - mondta Ben Hodges, nyugalmazott amerikai altábornagy, aki jelenleg a Center for European Policy Analysis kutatóintézet munkatársa a Reutersnek az orvosi ellátás megszervezéséről.

Az orosz védelmi minisztérium nem reagált a megkeresésekre. A Pentagon pedig sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az esetleges összefüggést a vérkészletek felhalmozása és egy invázió elindítása között. A Fehér Ház szóvivője nem kommentálta azonnal az orosz vérkészletek mozgását, de megjegyezte, hogy az Egyesült Államok többször nyilvánosan figyelmeztetett az orosz katonai készültségre.

A vérkészletekről nyilatkozó három amerikai tisztviselő nem volt hajlandó konkrétan megmondani, hogy az Egyesült Államok mikor észlelte azok mozgását az Ukrajna közelében lévő alakulathoz. Ketten közülük azonban azt mondták, hogy az elmúlt hetekben történt.

Orosz tisztviselők többször is tagadták, hogy inváziót terveznének. Moszkva azonban azt mondja, hogy fenyegetve érzi magát Kijev egyre erősödő nyugati kapcsolatai miatt.

Moszkva nyolc évvel ezelőtt elfoglalta a Krímet, és támogatta a szeparatista erőket, amelyek átvették az ellenőrzést Kelet-Ukrajna nagy része felett. 

Oroszország decemberben előterjesztett biztonsági követelései között szerepel a NATO további bővítésének leállítása, Ukrajna csatlakozásának megakadályozása, valamint a szövetség erőinek és fegyverzetének visszavonása a hidegháború után csatlakozott kelet-európai országokból. Vlagyimir Putyin elnök pénteken azt mondta, hogy az Egyesült Államok és a NATO nem foglalkozott Oroszország fő biztonsági követeléseivel az Ukrajnával kapcsolatos patthelyzetben, de Moszkva kész a további tárgyalásokra.

Biden kijelentette, hogy nem fog amerikai vagy szövetséges csapatokat küldeni Oroszország ellen Ukrajnába, de csütörtökön telefonon közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy Washington és szövetségesei készen állnak arra, hogy határozottan válaszoljanak, ha Oroszország megszállja a volt szovjet államot - közölte a Fehér Ház.