Szergej Sojgu, Oroszország védelmi minisztere azt mondta a média nyilvánossága előtt, amikor az orosz kormány Vlagyimir Putyin államfő utasítására elrendelte a katonakorú férfiak mozgósítását, hogy az részleges lesz, csak 300 ezer olyan embert hívnak be, akiknek van katonai végzettsége miközben papíron több mint 2 millió tartalékos van az országban.

Független jogi irodák már aznap felhívták a figyelmet arra, hogy a rendeletnek azt a pontját, amely a behívhatók számára vonatkozott titkosították. Így kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, milyen kiterjedt lesz a mozgósítás. A szakértők szerint egymillió új katonát akar a frontra vezényelni az orosz hadvezetés.

Két hét alatt ebből a 300 ezerből 200 ezret sikerült beterelni a laktanyákba – idézte a Moscow Times Sojgut, aki egy televíziós találkozón osztotta meg a nyilvánossággal ezt a számot, mintegy bizonyítandó, hogy sikeres a mozgósítás. Nem tért ki a jakutföldi és dagesztáni helyi vezetőknek arra az állítására, miszerint a nemzeti kisebbség tagjai aránytalanul nagy súllyal szerepelnek a besorozottak között.

Másféle mozgósítás

Úgy tűnik azonban, hogy a mozgósítás valójában nem abban az értelemben volt igazán átütő, amiben a katonák reménykedtek. Az amerikai Forbes magazin azt állítja, hogy 700 százezer, azaz hétszázezer orosz állampolgár hagyta el a hazáját azt követően, hogy szeptember 21-én elrendelték a mozgósítást. A lap egy a Kremlhez közeli forrás becslését osztotta meg a nyilvánossággal.

Az emigrálók jelentős része az Oroszországgal szomszédos dél-kaukázusi és közép-ázsiai országokba távozott. Közülük kétszázezren Kazahsztánt választották úti célul, illetve több mint 53 ezren Georgiát (Grúziát) a mozgósítást követően egy héten belül. További 66 ezer orosz európai uniós országokba érkezett - derült ki az uniós határvédelmi szervezete a Frontex becsléséből.