A kínai UnionPay fizetési rendszer leállította orosz bankok által kibocsátott kártyái elfogadását, mert attól tart, hogy enélkül a nyugati gazdasági szankciók közvetett áldozatává válna – adta hírül a Moscow Times az RBC hírportálra  hivatkozva. A UnionPay kártyáira megugrott a kereslet Oroszországban azt követően, hogy az Ukrajna elleni agresszióra válaszul a Mastercard és a Visa kivonult az orosz piacról.

Számos orosz bank úgy reagált erre, hogy bejelentette: UnionPay-kártyákat fog kibocsátani annak ellenére, hogy a kínai rendszernek jóval kisebb a nemzetközi lefedettsége, mint nyugati versenytársainak. Az RBC banki informátora szerint ennek oka egyértelműen az, hogy a kínai kibocsátó nem szeretné, ha oroszországi tevékenysége miatt nyugati partnerei diszkriminálnák.

Már tavasszal akadozott

Ennek megfelelően már tavasszal akadozott a szolgáltatás. A UnionPay áprilisban megszakította együttműködését a legnagyobb orosz pénzintézettel, az állami tulajdonú Sberbankkal és felfüggesztette tárgyalásait a többi orosz bankkal. 

Azok az orosz felhasználók, akik az UnionPay kártyáit használták, arról számoltak be, hogy nehézségeik adódtak a fizetéssel az Egyesült Államokban, Izraelben, illetve gyakorlatilag a világ minden más táján.

Kína ugyan nem csatlakozott az Oroszország ellen hozott nyugati szankciókhoz és visszautasítja, hogy bírálja Moszkvát az invázió miatt, de nagyobb részt a UnionPay megfontolásához hasonló logikával tartja magát a korlátozásokhoz. Például hírek szerint visszavette autó- és okostelefon-exportját Oroszországba.