Bulgáriában szinte folyamatosan változtatják a földtörvényt január 1-je óta, amióta az unióval kötött megállapodás értelmében kénytelenek felszabadítani a külföldiek számára a földvásárlást. A módosítások célja a hazai tulajdon védelme.

Ennek legújabb szakasza az a tegnap elfogadott törvénymódosítás, amely kimondja, hogy offshore vállalatok nem szerezhetnek tulajdonjogot és nem birtokolhatnak termőföldet az országban. A korlátozás vonatkozik azokra a vegyesvállalatokra is, amelyek korábban vásároltak földeket - írta a Novinite szófiai hírügynökség. A szabályozás alapján azok a természetes vagy jogi személyek juthatnak mezőgazdasági terület tulajdonjogához, akik több mint öt éve tartózkodnak Bulgáriában.

Ugyancsak változást hoz az agrárpolitikában, hogy meg akarják adóztatni azokat a mezőgazdasági területeket, amelyeken nem folyik gazdálkodás. Ezzel akarják rávenni a tulajdonosokat, hogy ha maguk nem tudják vagy nem akarják hasznosítani a földjüket, adják el vagy bérbe, így lehetővé téve azon a termelést. Nem kis kiesésről, illetve adóbevételi potenciálról van szó: az országban 1,6 millió hektár áll megműveletlenül.