Az augusztus eleji cetinjei mészárlást követően (egy 34 éves férfi a montenegrói Cetinjében, 11 emberrel végzett további hatot pedig megsebesített) a montenegrói belügyminisztérium közzétette, hogy 67 545 polgárnak van az országban fegyvere, vagyis minden tizedik montenegrói fel van fegyverkezve - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó

A nem hivatalos felmérések viszont azt mutatják, hogy Montenegróban minden bejelentett fegyverre jut egy illegálisan tartott is. Az interneten megjelent egy kutatás eredménye, amely a világ országait rangsorolja a fegyvertartás tekintetében. Montenegró és Szerbia megosztva áll a harmadik helyen, rögtön az Amerikai Egyesült Államok és Jemen után. 

Egy kézben még több fegyver

Szerbiában jelenleg mintegy 900 ezer legálisan tartott fegyver van mintegy 580 ezer legális tulajdonosnál. Ennek értelmében a lakosság 12,6 százalékának van fegyvere, vagyis száz lakosra jut hét darab fegyver. Ezzel a statisztikával mi az utolsó előtti helyen vagyunk a régióban, utánunk, kevesebb fegyverrel csak Észak-Macedónia van - mondta a köztévének Zorica Subotić, a Szerbiai Nemzeti Szövetség a Fegyverekért képviselője.

Szerbia egyébként 2015 óta szigorítja a fegyverek beszerzési és tartási feltételeit is. Mindennek köszönhetően mintegy 300 ezerrel csökkent a fegyverek száma. A Belügyminisztérium korábban 60 ezer, majd 120 ezer illegálisan tartott fegyverről nyilatkozott, majd egyszer csak megszűnt közölni, hogy mennyire becsülik az engedély nélkül tartott fegyverek számát.