A bejelentés, mely szerint a baden-württembergi, 1400 megawattos (MW) Neckarwestheim-2 és a szintén ekkora méretű, bajorországi Isar-2 nukleáris blokkok hosszú ideje fixált 2022 december végi leállítása nem történik meg, végül is vereség is a zöldek számára, akik az eredeti, 2011-ben megírt kicsekkolási menetrend betartását szerették volan elérni. 

A The Guardian olvasata szerint azonban Robert Habeck gazdasági miniszter hétfő esti bejelentése nem igazi vereség, mivel a szolgálatban tartandó két oterőművi blokk csak  vésztartalékként használják majd  a német rendszerben (ami azt jelenti, hogy alapból nem termelnek, csak kisegítő feladatokat szánnak nekik - amennyiben arra szükség lesz). Ráadásul a reaktorok legfeljebb a következő év közepéig maradnak "állva", így nem kerülik el a kivezetést - ami a harmadik alsó-szászországi Emsland atomerőmű (szintén 1400 MW teljesítményű) blokkja számára decemberben bekövetkezik.

A júliusban elrendelt, megismételt rendszer-stresszteszt, melyet a német kormány az ország négy hálózatüzemeltedtőjével végzett el, arra az eredményre jutott, hogy az óránkénti, krízisszerű helyzetek bár meglehetősen valószínűtlenek, nem zárható ki teljes egészben. Ezért úgy döntöttek, hogy a Neckarwestein és az Isar atomerőművek még működő blokkjai, a bennük lévő üzemanyag kifutásáig (2023. március végéig)  az ellátó rendszerben maradnak. 

„Nagyon magas szintű az ellátás biztonsága a németországi villamosenergia-rendszerben, de elegendő energiaforrásunk van Németországban, a németországi igények kielégítésére ” – idézte az Euroactív a zöldek alelnökét, a koalíciós kormány alkancellárját. Habeck hozzátette azt is, hogy Németoszág egy áramexportőr, "de egy európai rendszer részei is vagyunk”.

Ez utóbbi kijelentés arra is utal, hogy tegnap Macron francia elnök és Scholz német kancellár hétfői találkozójának summája máris formát kap. "Németországnak szüksége van a gázunkra, nekünk pedig szükségünk van az Európa más országaiban megtermelt áramra, különösen Németországból” - mondta a francia elnök, aki arra is emlékeztetett, hogy a francia atomreaktorok java része jelenleg áll.

Párizsban néhány napja az energetikai átmenetért felelős miniszter a francia nukleris flotta feltámadásának lehetőségéről beszélt, ez - ahogyan azt részletesen megírtuk: egyáltalán nem tűnik reális feltevésnek. Mycle Schneider, német atomenergiipari szekértő a Napi.hu-nak éppen azt mondta, hogy Franciaország egyik nagy energetikai problémája éppen az, hogy idén az év nagy részében nettó áramimportőr szerepébe kényszerült, és ennek a nagy részét Németországból szerezte be. "Ennél fogva a problémát az jelenti majd, hogy a németek vajon meddig és mennyivel tudják növelni a Franciaországnak nyújtott segítséget" - tette hozzá a szakember.