Európa jelenleg példátlan méretű energiaválsággal néz szembe, mivel a fosszilis tüzelőanyag-készletek fogyatkozása minden idők rekord villamosenergia árait generálják és az energiaegyensúlyt a franciaországi atomerőművek többségének leállása is csak tovább veszélyezteti - kezdi tanulmányát az energetikai és klíma-kérdésekben évek óta tevékeny nonprofit think-tank szervezet. A brit EMBER nevű szervezet megállapítása szerint 2022 nyarán a rekordokat döntő napenergia volt az egyetlen tényező, amely valóban csökkenteni volt képes az Európai Unió jelenlegi, kritikus gázfogyasztását.

Az okokat vizsgálva azt látták a tanulmány szerzői, hogy a májustól augusztusig tartó időszakban az EU-ban a napelemes rendszerek rekord mennyiségű áramot termeltek a hálózatokra:  a 99,4 TWh mennyiség a villamos energia 12 százalékát teszi ki - a tavalyi 9 százalékhoz (77,7 TWh) képest. Ezzel a napelemes termelés az energiamixben meghaladta a szél (11,7 százalék) és a víz (11 százalék) részarányát, és megközelítette a szenet (16 százalék).

A május-augusztusi időszakban az éves növekedés 28 százalékos bővülést mutatott, ám emellett a növekedési ütem is gyorsult: a 2021. május-augusztus és 2022. közötti közötti 22 TWh-ás növekedés szembeötlően nagy szám az előző évek +8 TWh, +10 TWh és +2 TWh mutatóit.

Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a beépített napelemes termelőkapacitás éves szinten 15 százalékkal bővült. A2018-as 104 GW-ról 2021-re 162 GW-ra, miközben csak tavaly a növekedés 23 GW volt - ami önmagában 4 milliárd köbméter földgáz megtakarítást, és ezen keresztül több mint 6 milliárd euróét eredményezte.)

-20 milliárd köbméter

Az EMBER számításai szerint az utóbbi négy hónapban az EU 29 milliárd eurót takarított meg azáltal, hogy a napelemes termelés kiváltott 20 milliárd köbméternyi, rekordáron megvásárolandó földgázt.

Az extra adatok mögött a tanulmány szerint legfőképpen az áll, hogy a 27 uniós tagországból 18-ban folyamatosan dőlnek meg a rekordok 2018 óta; a legnagyobb növekedést a lengyelek produkálták, ahol a négy évvel ezelőtti mennyiséghez képest a 26-szorosára nőtt a napenergia-termelés, de Finnország és Magyarország is legalább ötszörösére növelte a beépített napelemes kapacitását. Ennek is köszönhető, hogy idén nyáron tíz uniós tagországban a megtermelt árammennyiségnek legalább a tizedét napelemekkel állították elő.

Meglepetés vagy sem, de a legmagasabb arányt Hollandia érte el (23 százalék), akit Németország (19 százalék) és Spanyolország (17 százalék) követ.

A tanulmány azt írja, hogy a napenergia minden terawattórája hozzájárult az európai gázfogyasztás csökkentéséhez, és ma már nyilvánvaló, hogy annyi napenergiára van szükségünk, amennyit csak befogadni képesek vagyunk. 

"Minden megawatt napenergiával és megújuló energiával előállított energia kevesebb fosszilis tüzelőanyagra van szükségünk Oroszországból. A napenergia közvetlen energiaár-kedvezményt kínál az európai háztartások és iparágak számára. Miközben az európai vezetők sürgősségi intézkedéseket fontolgatnak a példátlan gázválság leküzdésére, meg kell fontolniuk a nemzeti napenergia-kiépítési programok elfogadását most, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretében rendelkezésre álló források felhasználásával"

 - közölte Dries Acke, a SolarPower Europe politikai igazgatója.

Áramszámla kalkulátor

A normál áram
B éjszakai áram

Gázszámla kalkulátor