"Nagy vonalakban az, hogy egy világméretű világjárvány közepette valakitől oltást követelünk meg, ésszerű lépés" - mondta David Gerstenfeld, az oregoni foglalkoztatási hivatal megbízott igazgatója a heti médiabeszélgetésen szerdán egy helyi lap szerint.

Lényegében azzal azt mondta ki, hogy nem járhat munkanélküli segély annak, akit az oltás megtagadása miatt rúg ki a munkahelye. Ennek oka, hogy a munkanélküli-ellátást jellemzően azok kapják meg, akik elbocsátás vagy kirúgás miatt veszítik el állásukat, de azok nem, akik "jó ok nélkül" mondanak fel. Az elbocsátottak sem jogosultak az álláskeresési támogatásra, ha megtagadták a munkáltató ésszerű szabályainak betartását.

Az amerikai tagállam munkaügyi minisztériuma a múlt héten még nem ment ilyen messzire, akkor azt közölte, hogy a jogosultságot "eseti alapon" fogja megállapítani. Gerstenfeld szerdán megismételte ezt az álláspontot, de azt mondta, hogy az oltási követelmények az "ésszerű elvárás" besorolásába tartoznak, amely kizárja, hogy az elbocsátott munkavállalók igényt tarthassanak a juttatásokra.

"Általánosságban elmondható, hogy ha a munkáltatónak van ilyen ésszerű elvárása, és valaki eleget tehetne ennek, de úgy dönt, hogy nem teszi, akkor nagyon is lehetséges, hogy nem kaphat munkanélküli segélyt" - mondta Gerstenfeld.

Oltatlan kivételek még lehetnek: vannak olyan kivételek, akik egészségügyi okokból, orvosi mentességgel nem veszik fel a vakcinát, valamint vallási meggyőződésük miatt is mentességet kaphatnak egyesek.

Oregonban nagyon kevés vállalkozás követeli meg alkalmazottaitól a koronavírus-elleni oltás beadatását. Kate Brown oregoni kormányzó azonban rendeleteket adott ki, amelyekben kötelezővé tette az oltást az egészségügyi dolgozók, a tanárok és a végrehajtó hatalom alkalmazottai számára.

Magyarországon egyelőre hasonló szabályozás ötlete nem merült fel, de a Magyar Tudományos Akadémia elnöke több javaslatot is tett a kormánynak, hogy rábírják a magyarokat az oltakozásra. Erről itt olvashat.